Home

Achtergrond

Markt: Winkelacties helpen dagmarkt vooruit

Steun van winkelacties helpt de dagmarkt vooruit voor aardbeien, komkommer en tomaat. Niet voor alle producten overigens.

Winkelacties komen goed van pas op de dagmarkt bij prijsdruk. In het internationale afzetspel is de directe relatie lastig aan te tonen, maar deze week lijkt dat voor The Greenery zichtbaar. Het aanbeeld van de vrijdagveiling bij komkommer was stabieler bij een lagere aanvoer vrijdag. Een directe actie met de PLUS-acties komkommers ontlast de dagmarkt. Het leidde vrijdag tot prijzen van comfortabel boven de € 0,20 per stuk voor retailmaten. Dat is nog geen acceptabele komkommerprijs overigens, maar weg van de bodemprijs.

Nauwelijks aanvoer

Bij witlof was deze week het beste zichtbaar hoe de PLUS-actie leidde tot een effect op de klok. De aanvoer was er nauwelijks. De prijsvorming is daardoor niet representatief te noemen.

Een oplopende veilprijs bij trostomaten is deze week ook zichtbaar bij The Greenery. De middenprijs vrijdag van € 0,45 is op het dubbele niveau van begin deze week. De startende trostomatenactie bij PLUS kan de dagmarkt nog verder ontlasten komende week.

Seizoensactie

Voor aardbeien heeft The Greenery komende weken opnieuw de steun van Jumbo. De seizoensactie is verlengd tot eind juli. Twee bakken van 400 gram voor € 5. Dat is een ondersteuning voor de dagmarkt die komende week misschien een ander beeld zal vertonen door de te verwachten kwaliteitszaken die gaan spelen. Hitte en regen kunnen klasse 1 relatief duur maken, is de verwachting, waardoor het retailvolume zal krimpen. Tel daar de AH-actie van twee bakken voor € 4,50 op en de krapte zal duidelijk zijn.

Aubergine opnieuw zwak

Ondersteuning bij aubergine is er nog niet. De dagmarkt verzwakte vrijdag, als we afgaan op de prijs bij The Greenery. Eerder deze week leek een stabilisering op te treden.

Of registreer je om te kunnen reageren.