Home

Achtergrond

Markt: Uitbetaalprijs week 18 toont verschuivingen

Week 18 laat een sterke verkoop zien voor een aantal producten, maar ook de aanzet voor huidige marktveranderingen bij glasgroente.

Wie de uitbetaalprijzen over week 18 bekijkt, ziet vooral sterke prijsvorming bij fruit. Het was de moederdagweek en dat verklaart hogere aardbeienprijzen, maar bij Conference lijkt de weg omhoog ook gevonden, getuige de uitbetaalprijs van € 0,63 per kilo. Jonagold was al sterk en eindigt sterk met prijzen net onder de € 0,80.

Deze week is de aardbeienprijs wel krachtig begonnen, maar komt nu toch een normalisering op de klokken. Bij de Belgische veilingen lag woensdag 12 mei de prijs rond de € 2,50 per pond. Dat is nog altijd boven het peil van 2020 en 2019, blijkt uit het overzicht.

Asperge en prei

Een sterke prijsontwikkeling was opnieuw zichtbaar voor asperge en prei. Ook deze week zet die ontwikkeling door, blijkt uit de dagprijzen.

Glasgroenten

Bij glasgroenten is deze week prijsbeweging zichtbaar, waarvoor in week 18 al de aanzet werd gegeven. De paprikaprijzen zijn met name onder druk komen staan door hoge volumes. In week 18 was het prijsniveau voor ‘rood’ in België al gedaald van € 3 in week 17 naar € 2 euro afgelopen week. De dagprijzen in de huidige afzetweek voor rode paprika liggen onder de euro.

Komkommerprijs krabbelt op

Daarentegen is de komkommerprijs deze week opgekrabbeld. In België was dat al zichtbaar aan de uitbetaalprijs in week 18 van € 0,23 per stuk. Deze week stijgt die prijs door naar iets onder de € 0,40 voor de gangbare sorteringen. Ook bij aubergine is een positieve prijsontwikkeling zichtbaar deze week. Mogelijk duidt dat op iets minder Spaanse aanvoer.

Klik hier voor meer prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.