Doorgaan naar artikel

Gewaarschuwde teler telt voor twee bij Inspectie SZW

Onlangs schreven kranten over een aspergeteler die was beboet door de Inspectie SZW. Hij had Oekraïense stekers zonder tewerkstellingsvergunning in dienst.

In het vorige seizoen was de aspergeteelt al getipt; Inspectie SZW zou in 2021 de sector onder het vergrootglas leggen. De dienst trad dat jaar onder meer op tegen een aspergeteler die de stekers veel te weinig rusttijd gaf. Er werd een staking opgelegd. Ook dat haalde de kranten.

Waarschuwingseffect inspectiedienst

Herhaling is de kracht van de boodschap, moet Inspectie SZW gedacht hebben toen ze de nieuwe zaak 11 mei naar buiten bracht. Inzet van grootschalige inspecties werken door in de bedrijven die niet zijn bezocht. Zeker als dat ingrijpen de media haalt. Het waarschuwingseffect benoemt de dienst ook in het jaarverslag over 2020.

Inspectie SZW kent het programma Agrarisch en Groen. Voor het project Eerlijk werk inspecteerde de dienst bij 125 bedrijven in 2020. Bij een eerste inspectie werd in 36% van de gevallen handhavend opgetreden. Bij een herinspectie op deze bedrijven lag dit op 11%. Dat wijst op een duidelijk positief effect van de interventies, schrijft de inspectiedienst.

Boetes en strafzaken

Bij handhaven kan de Inspectie kiezen voor een boete. In 2020 lag het gemiddelde boetebedrag voor overtredingen van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag in de sector op bijna € 4.500. Voor een overtreding van de Arbeidstijdenwet was de boete gemiddeld € 2.500 per zaak.

In zwaardere zaken wordt strafrechtelijk opgetreden, zoals bij moedwillige overtredingen van de arbeidswetgeving. Dat kunnen forse zaken zijn.

In een aantal bedrijven zijn honderden overtredingen geconstateerd en is een strafrechtelijk traject gestart, schrijft Inspectie SZW. Bovendien zijn twee zaken overgedragen aan de directie Opsporing, wegens het plegen van valsheid in geschrifte. Het wordt uit het jaarverslag niet duidelijk in welke teelt dat is geconstateerd.

Corona-effect op inspecties

De inspecties lagen enige tijd stil door corona. Later in 2020 werd meer ingezet op het effect van corona op arbeidsmigranten. Daarin speelde ook de commissie-Roemer een rol. Die aandacht zorgde ervoor dat andere taken sneuvelden. Zo is het voorgenomen project Glastuinbouw niet uitgevoerd. Door de handhaving van coronamaatregelen zijn wel meer bedrijven geïnspecteerd in 2020, omdat dit onderwerp plots in belang toenam.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin