Home

Achtergrond

Markt: afzet paasweek ‘gelukkig’ ongecompliceerd

De afzet in de paasweek werd niet gehinderd door brexit. Het was vraag en aanbod, waarbij aanbod soms de grootste factor was.

De huidige handelsweek voor Pasen had heel chaotisch kunnen verlopen als de brexitregels waren doorgezet op 1 april. Dan zou de piekvraag groenten en fruit voor de Britse retail een certifcaat moeten dragen met mogelijke verstoringen, of vervroegde uitleveringen in de week. Nu bleef deze complicerende factor weg van de dagmarkt en wordt ook donderdag en vrijdag gewoon uitgeleverd over het kanaal.

Een jaar geleden werd de afzetmarkt rond Pasen opgeschud door corona. Met een beperkte horecavraag is dat effect er dit jaar nog steeds, maar het is (treurig genoeg) een constante geworden.

Recordprijzen paprika en asperge

Uitschieters op de daghandel deze week waren onherroepelijk paprika en asperge. Buitengewoon hoge prijzen voor deze twee producten, en voor beide is het beperkt aanbod ‘gewoon’ de belangrijkste factor.

Een commissionair zegt niet eerder prijzen van € 27,50 voor een doos paprika van 5 kilo gezien te hebben. Donderdag liep de spanning op de dagmarkt terug en kwam de prijs uit op € 4,55 voor rood. Dat is nog exclusief aanvullende kosten.

Ook op de Europese groothandels is dezelfde piekprijs voor paprika te zien deze weken. De oorzaak is eenduidig: het Spaanse aanbod kan het benodigde volume niet voldoende invullen. Het volume uit Nederlandse kassen is ook nog niet voldoende.

Asperges

Bij asperges wordt meer aan de dagmarkt overgelaten. Een inkoper signaleert dat door het beperkte aanbod minder contracten gesloten zijn. Het aanbod voor de klok is al niet groot, waardoor de prijs opnieuw het niveau van € 20 per kilo kon aantikken.

Veel Spaanse aardbeien

Een traditioneel paasproduct is aardbeien. Hier is de uitslag voor de prijs op de dagmarkt minder piekvormig. In maart konden door krapte op de aardbeienmarkt hoge prijzen genoteerd worden, maar deze paasweek is de prijsvorming niet bijzonder. Veel paasacties in de retail is met Spaans product ingevuld. Dat leverde nog altijd dagprijzen op van ruim boven de € 2,50 per pond. Alleen uitschieters konden het niveau van € 5 bereiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.