Home

Achtergrond

Markt: Prijs glasgroente matig, buitenproduct sterker

Een vergelijking van uitbetaalprijzen van Belgische veilingen toont goede prijzen bij appels en vollegrondsgroente, maar niet bij glasgroente.

Dat blijkt uit de prijsoverzichten van week 16 in vergelijking met dezelfde weken in 2020 en 2019.

Duidelijk gunstig steekt prei af met een uitbetaalprijs van € 1,35. Dat is stabiel ten opzichte van vorige week.

Asperge liet zich door de koude temperaturen nog niet overdadig zien op de dagmarkt. Dat resulteerde in behoorlijke prijzen van meer dan € 5 in week 16.

Een opvallende prijsstijging bij veldsla is lastiger te verklaren. De prijs van € 4,27 per kilo verdubbelde in een week. De horecavraag draait niet op volle toeren. Voor telers is de prijsverdubbeling echter goed nieuws.

Zwakkere prijsvorming komkommer

Een zwakke prijsvorming bij komkommer blijkt niet ongewoon voor week 16. In het coronajaar 2020 was de prijs lager met € 0,09 (per stuk), maar in 2019 lag de uitbetaalprijs op € 0,14. Voor de lopende handelsweek lijkt de prijs zeker niet te stijgen bij komkommer. Een herstel was woensdag 28 april nog niet op de veilingen te zien.

Ook aubergine had last van een matige afzetweek met een uitbetaalprijs van € 0,37. Bij tomaten herstelde de prijs van tros naar € 1,01 per kilo (was € 0,79 per kilo).

Winst in hardfruit

Bij hardfruit liet Jonagold een kleine prijsstijging zien, waardoor de uitbetaalprijs nu zelfs op € 0,82 ligt. Dat is opgeteld bijna de uitbetaalprijzen in 2020 en 2019 (voor week 16).

Ook Conference bracht een herstel van prijzen op de klok. Het lijkt erop dat de perenmarkt kantelt naar de goede kant, maar de aanvoer van peren op Belgische veilingen hield afgelopen week nog niet over.

Of registreer je om te kunnen reageren.