Doorgaan naar artikel

LTO: ketenoverleg voor hogere boerenopbrengstprijs

Overleg op sectorniveau tussen boeren en supermarkten moet leiden tot een beter verdienmodel, zegt LTO.

Op sectorniveau moeten boeren en hun belangenbehartigers gaan onderhandelen met supermarkten om een beter verdienmodel voor de boeren te regelen. Dat is de strekking van het plan dat LTO Nederland vrijdagochtend 2 april heeft voorgelegd aan vertegenwoordigers van boeren, verwerkers en supermarkten in een vervolgbijeenkomst over een beter verdienmodel. Albert Heijn, Jumbo, Rabobank, A-ware, RoyalFrieslandCampina en Vion staan achter het plan van Van der Tak.

LTO Nederland wil daarnaast de oprichting van een ‘Agrifoodbusiness School’, een samenwerking van universiteiten om kennis over de food- en agrisector te bundelen en daarmee verder te innoveren.

LTO-voorzitter Van der Tak opgewacht

Voorzitter Sjaak van der Tak werd kort na het aflopen van de bijeenkomst buiten de vergaderlocatie in Utrecht opgewacht door zo’n twintig boeren, sommigen waren er met de trekker naar toegekomen. Dit alles werd live op internet gedeeld door FDF‘ers. Op de trap voor het gebouw lichtte Van der Tak toe dat het nodig is om op sectorniveau te onderhandelen met de supermarkten, omdat landbouwbrede afspraken niet worden toegestaan binnen de kaders van de Mededingingswet.

Tekst gaat door onder de video

Namens de supermarkten vindt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel dat behalve de ketenpartijen, ook de overheid verantwoordelijkheid moet nemen in het vraagstuk over het boerenverdienmodel. Voor sommige duurzaamheidsoplossingen en ecosysteemdiensten is geen marktvraag, dus moet de overheid in dat gat springen, aldus CBL.

Europese markt

Wat Van der Tak betreft beginnen de onderhandelingen voor betere boerenprijzen in eigen land, maar moet op de middellange termijn, zo’n 3 à 5 jaar, ook gekeken worden naar de Europese markt. Die sectorale overlegtafels moeten dan eind juni tot afspraken komen met de individuele supers. Ook moeten de supermarkten het Nederlandse product gaan promoten, duidelijk maken dat de kwaliteit en productieomstandigheden van Nederlandse landbouwproducten, boven importproducten staan.

Actieboeren ontevreden

De aanwezige actieboeren en bestuursleden van Farmers Defence Force waren niet tevreden, een boer vroeg zich hardop af: “Wanneer komt onze poen dan? Ik maak me geen zorgen over de rekeningen van vorige week, maar wel over die van volgende week.”

Mark van den Oever wilde namens FDF met Van der Tak een harde afspraak maken dat er op 30 juni ook daadwerkelijk een plan voor de boeren is. Van der Tak zei dat zulke beloftes niet te maken zijn, maar dat hij zich wel hard maakt voor de boeren.

In navolging van deze trap-ontmoeting wil FDF haar achterban de gelegenheid geven om vragen te stellen aan de LTO-voorman over de voorgenomen ketenonderhandelingen. Een aantal actieboeren staan al te trappelen om trekkeracties op touw te zetten, maar FDF maant de komende twee weken nog tot rust.

Share this

Afbeelding
Lydia van Rooijen

Parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin