Doorgaan naar artikel

Met de slee achter de trekker

Voor boerderijkinderen betekent het dikke pak sneeuw vooral dikke pret.

Ineens was ie er: Koning Winter. Van 10 graden overdag ging het in no-time naar -10 in de nacht. Boeren hadden zich voorbereid, maar er viel amper op te boksen tegen de fijne jachtsneeuw die door de kleinste kieren en spleten heen drong. Het zat in ligboxen en trekkerloodsen en het drong onder dakpannen door tot op zolders. En daarbij raasde steeds die ijzig koude wind uit het oosten die zorgde voor sneeuwduinen. In Genemuiden (Ov.) schatte Cor Pierik gisteren dat de exemplaren op zijn erf zo’n beetje 1 meter hoog werden.


Lees verder onder de foto.

Maron van der Plas liet op Twitter zien hoe lang de ijspegels aan de stal waren. - Foto: Maron van der Plas (via Twitter)

Maron van der Plas liet op Twitter zien hoe lang de ijspegels aan de stal waren. – Foto: Maron van der Plas (via Twitter)

IJspegels

Hoe koud het is, is ook te zien aan de varkensstal van familie Van Veen in Boerdonk (N.-Br.). Er hangen ijspegels aan van wel een halve meter. Varkenshoudster Maron van der Plas schrijft er op twitter over: ‘Nondepielekes, nog nooit zo’n ijspegels gezien!’ De varkens, met uitloopmogelijkheid, lopen verwonderd even buiten in al die wittigheid maar vinden het al snel wel mooi geweest. Binnen in het stro is het toch lekkerder.

Het hobbyvarken van Waldemar Hogerwaard lijkt er op het eerste gezicht weinig hinder van te hebben, tot groot geluk van een kip die niets van sneeuw moet hebben. Wiebelend op de varkensrug, houdt ze haar poten warm. Een ideale Uber, aldus Waldemar, verwijzend naar de gelijknamige taxidienst.


Lees verder onder de tweet.

Elfstedentocht

Bij zulk winterweer valt onvermijdelijk al snel het E-woord. De E van Elfstedentocht. Weerman Gerrit Hiemstra noemde dat vorige week nog grote onzin, feit is dat er inmiddels aanzienlijke kans is op aanhoudend winterweer. En niet zo’n beetje ook. Dit is geen kwakkelgebeuren meer, met temperaturen die ’s nachts tot -10 en minder gaan, is een serieuze ijsvloer in de maak. De E-tocht, dat wordt afwachten, maar dat er geschaatst kan worden, is vrijwel zeker.

Intussen vermaken veel boerderijkinderen zich met de sneeuw. Talloos zijn de filmpjes en foto’s die hun ouders op sociale media posten. Trekkers en quads trekken sleetjes met flinke snelheid over het erf, tot groot vermaak van de jeugd. Zoals bij Alice van Drie uit Nijkerk (Gld.) waar het met zo’n vaart gaat, dat het eindigt met de billen in de sneeuw en een grote lach op de gezichten. ‘Sneeuwpret’, vat Van Drie het bondig samen.


Lees verder onder de tweet.

Genieten van de sneeuw

Gerrie Kleene-Jager uit Balkbrug (Ov.) post een filmpje van kinderen die een slee maakten van het voetenbad van de koeien. Achter de trekker en hotsend en botsend over de maisstoppels, hebben ze een plezier van jewelste.

Bij Jan van Ruiswijk in Ede (Gld.) waren ze ook op dat idee gekomen, een voetenbad is een prima slee.

Bij akkerbouwer Joar van der Velde in Herkingen (Z.-H.) hielden ze het bij gewone sleetjes maar ze knoopten er wel vier tegelijk achter de trekker. Sneeuwjacht, ijzige kou, het maakte even niks uit, het was ‘heerlijk genieten’ en op de ‘boerderij kan alles’, zo vatte Van der Velde de sneeuwpret samen.

Lees ook: Dit schrijven boeren op sociale media over sneeuw

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Margreet Welink

redacteur boerenleven

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin