Home

Achtergrond

Markt: Uitbetaalprijzen week 5 ongeroerd

De uitbetaalprijzen in week 5 waren niet geroerd door wintereffect, of extra vraag vanwege Valentijnsdag.

Dat blijkt uit een overzicht van de uitbetaalprijzen in week door Belgische veilingen. Een aanzienlijk aantal Nederlandse telers zet daar product af. In week 5 was de logistiek, productie en oogst nog niet door vorst of sneeuw beïnvloed.

Deze week komt er de vraag vanwege Valentijnsdag bij. De prijs voor aardbeien is deze week daardoor duidelijk hoger dan het niveau van afgelopen week van € 8,69 per kilo. Deze week zijn kleine partijen ook verhandeld voor soms € 14 (Sonata). Ook retail betaalt hoge prijzen voor aardbeien, laat een commercieel betrokkene van een afzetorganisatie weten, waardoor de uitbetaalprijs in week 6 hoger zal liggen.

Hogere prijzen

Week 5 was een redelijke afzetweek. Voor prei, losse tomaten, Jonagold en ook spruiten lagen uitbetaalprijzen voor week 5 boven de twee voorgaande jaren. In absolute prijs zijn het geen echte uitschieters. Bij prei was begin deze week een commerciële spanning merkbaar die prijzen deed oplopen naar € 1,70 (in België). De spanning ebt deze week wat weg, getuige de prijzen de afgelopen dagen van iets boven de euro voor de grootste sortering.

Moeizaam was de prijs voor Conference, komkommer en een slaproduct als Lollo Bionda. Deze week kwam voor komkommer meer beweging in de prijzen door kraptes in Spanje. Bij The Greenery kwam de komkommerprijs donderdag 11 februari boven de euro.

Bekijk meer dagprijzen op verschillende veilingen in Nederland en daarbuiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.