Home

Achtergrond

Markt: Sla en peren verkopen moeizaam in week 4

De overzichten van Belgische veilingprijzen in week 4 tonen zwakke verkopen van peren en sla. Een uitschieter is trostomaten.

De veiling van BelOrta in België (dinsdag 2 februari) leidde bij Nederlandse handelaren tot de opmerking ‘dat het niet de goede kant op gaat’. De prijsdalingen rijgen zich aaneen.

De marktstemming wordt al niet verbeterd door de jongste voorraadcijfers uit België. Die liggen hoger dan voorgaande jaren en ook hoger dan 2019. De prijs lijkt naar de magere prijzen in 2019 toe te bewegen. Dat blijkt uit vergelijkingen in de tabel. In week 4 was de uitbetaalprijs € 0,44, boven het niveau van € 0,39 in 2019. Deze week is de prijsontwikkeling al niet beter, eerder slechter.

Prijzen appels en peren verder uit elkaar

De verkoopprestaties van peren en appels lopen in de huidige markt verder uit elkaar. Jonagold steeg in de afgelopen week € 0,04 en kon zo verder uitstijgen boven de prijzen in de laatste twee jaar.

Lager prijzen voor sla

Ook bij sla is het beeld zwak. Dat is waarschijnlijk niet los te zien van de aanhoudende lockdown en horecasluitingen door het coronavirus. Voor Lollo Bionda kwam een prijs van € 0,28 tot stand. Dat is de helft van de prijs in 2020 en een nog lagere prijs in vergelijking met 2019. Ook kropsla weet niet de prijzen van voorgaande jaren te behalen in het begin van 2021.

Trostomaten positieve uitschieter

Positieve uitschieter in week 4 waren de trostomaten, die met een weekprijs van € 1,78 een behoorlijke prijs realiseerden. Dat is circa € 0,30 meer dan de week ervoor. Aan de dagprijzen van deze week valt af te leiden dat de markt iets van de krapte verliest.

Of registreer je om te kunnen reageren.