Doorgaan naar artikel

Meer Russisch gas tempert prijzen

De Europese aardgasprijzen daalden dinsdag na signalen dat Rusland de gaskraan naar Europa geleidelijk aan verder lijkt open te draaien.

De Russische president Vladimir Poetin beloofde al langer meer gas te zullen leveren en lijkt nu de daad bij het woord te voegen.

De prijzen voor de in Nederland verhandelde termijncontracten voor gas daalden dinsdag met meer dan 6% nadat gegevens erop wezen dat er meer Russisch gas via Oekraïne naar Europa wordt getransporteerd. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom zou ook meer capaciteit op het gasnet hebben geboekt voor het vullen van Europese opslagplaatsen.

Gasstromen opvoeren

Europa’s grootste leverancier had eerder beloofd de gasstromen naar de regio vanaf maandag op te voeren, nadat Poetin Gazprom had opgedragen zijn Europese opslagplaatsen te vullen. Maar de extra leveringen konden pas beginnen op het moment dat Gazprom binnenlandse voorraden had aangelegd.

De gasstromen van Rusland naar Europa zijn nu nog altijd niet op het niveau van een normale winter. Tegelijkertijd wordt er de komende dertig dagen een koudegolf verwacht, waardoor de gasprijzen mogelijk weer zullen stijgen.

Opec houdt vast aan gestage verhoging

Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten zoals Rusland lieten eind vorige week weten, vast te houden aan de geleidelijke verhoging van de olieproductie. Dit ondanks druk van grote landen als de Verenigde Staten om de productie sterker te verhogen om zo de hoge olieprijzen tegen te gaan. De OPEC+, zoals die alliantie wordt genoemd, gaat in december de dagelijkse productie opnieuw met 400.000 vaten opvoeren.

Kenners hadden al verwacht dat de OPEC+ zou vasthouden aan dat tempo van productieverhogingen. De alliantie hield donderdag een virtuele vergadering vanuit het hoofdkantoor in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Vanwege de grote vraag naar olie door het sterke economische herstel van de coronacrisis, zijn de olieprijzen naar de hoogste niveaus in jaren gestegen.

Biden wil verdubbeling productie

De Amerikaanse president Joe Biden zou liever een verdubbeling van die productieverhoging willen zien. Ook Japan, India en China willen dat nog meer olie wordt opgepompt. Maar OPEC-leden zoals Saudi-Arabië, Irak, Koeweit en Angola hadden al aangegeven hier weinig voor te voelen, onder meer vanwege onzekerheid over de coronapandemie.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Lydia van Rooijen

Parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin