Doorgaan naar artikel

Boeren wachten nog steeds op vergoeding watersnood

Fruitteler Susanne Görtz praatte de Tweede Kamer bij over de gevolgen voor haar bedrijf.

Veel is nog onduidelijk voor boeren en andere ondernemers in het zuiden van het land die afgelopen zomer te maken hadden met grote wateroverlast. Fruitteler Susanne Görtz vertelde aan de Tweede Kamer dat ze nog altijd niet weet hoe groot de schade op haar bedrijf is. Namens LLTB praatte ze Kamerleden bij over de gevolgen van de overstromingen in Limburg tijdens een technische briefing over dit onderwerp.

De afhandeling door verzekeraars duurt voor complexe gevallen lang. Ook de precieze uitwerking van de Wet tegemoedkoming schade bij rampen (WTS) laat nog altijd op zich wachten. Dit tot frustratie van burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg.

Nog veel vragen

Görtz was wel te spreken over de adequate en snelle actie van verschillende overheden in juli, maar ziet nu dat de aandacht verschoven is naar andere onderwerpen, terwijl ondernemers in Limburg, delen van Gelderland en Brabant nog dagelijks de gevolgen merken. “Er zijn nog veel vragen over de interpretatie van de schaderegeling. We missen nog steeds de toelichting op de regeling. Waardoor het op de dag van vandaag nog niet duidelijk is welke schade wel en welke schade niet vergoed gaat worden. Ook zijn er ondernemers die net buiten het gebied vallen en teleurgesteld zijn.”

Financieel moeten we het zien te redden tot de volgende oogst

Op haar eigen bedrijf teelt Görtz maribellen, een kleine pruimensoort. “Een echt nicheproduct, waardoor het lastig is om de schade in euro’s uit te drukken”, licht ze toe. “Overstroming in de winter was voor ons nooit zo’n probleem, maar deze overstroming kwam in de zomer, midden in het oogstseizoen. We hebben toen direct geprobeerd de schade te beperken, maar financieel moeten we het zien te redden tot de volgende oogst.”

Ook is het nog afwachten hoe de bomen zich in het volgende seizoen houden. “Normaal hebben deze fruitbomen een levensduur van 30 tot 80 jaar, het is nu afwachten hoe dat volgend jaar gaat, we houden ons hart vast.”

De verzekerde schade is inmiddels voor een deel afgehandeld, vertelt Geeke Feiter-Van Heuvelen namens het Verbond van Verzekeraars. Onder particulieren is 70% afgehandeld, voor bedrijven gaat het om de helft van de gevallen. Bij schademeldingen die nog niet helemaal zijn afgerond, kan het wel zijn dat mensen al een voorschot hebben gehad.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Lydia van Rooijen

Parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin