Home

Achtergrond

Hoe brexit export raakt is nog steeds onduidelijk

Voor groenten en fruit is de brexit nog maar half begonnen. Wat precies op de groenten- en fruitexporteurs afkomt, is nog niet duidelijk tot april.

De eerste vrachtwagen die 1 januari strandde in Dover was er een met een lading (mogelijk) Nederlandse aardbeien. Douanepapieren waren niet in orde, omdat die zending nog snel vòòr de jaarwisseling gepland was.

Meer foutjes

De handelsweek kwam nadien op gang met meer foutjes. Het aantal vrachtwagens dat geparkeerd werd op de bufferlocaties groeide. Soms leidde dat tot een kort oponthoud met beperkt papierwerk, soms leidde dat tot uren oponthoud, stelde brexit-coördinator Roel van ’t Veld afgelopen week in een brexit-seminar.

Bij het warmdraaien komen foutjes in de eigen procedures naar voren en in de procedures van de douane. Zo bleek bij het aanvragen van een gezondheidscertificaat dat bij het invoeren van de naam Verenigd Koninkrijk de aanvraag niet erkend wordt. Alleen ‘Groot-Brittanië’ werkt voor een aanvraag, meldde kwaliteitsbureau KCB.

Dringen voor gezondheidscertificaat

Voor groenten en fruit is de brexit nog maar half begonnen. De exporteurs moeten wel douane-aangifte doen, maar voor extra eisen als een gezondheidscertificaat is uitstel verkregen tot april. Extra maanden om warm te lopen, maar niet om af te wachten, zo benadrukte het ministerie van LNV.

Hoe het straks gaat, liet bloemenexporteur Royal Lemkes zien. Daar geldt geen uitstel. Voor uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk is een gezondheidsverklaring nodig en moet KCB komen controleren. “Maar er zijn nog 500 andere bedrijven die een keuring nodig hebben en de boot vertrekt wel om 18.00 uur.”

Britten bepalen gezondheidseisen groenten

Wat precies op de groenten- en fruitexporteurs afkomt, is dus nog niet duidelijk tot april. Het Verenigd Koninkrijk geeft mondjesmaat details over de importeisen. Veel is nog onder voorbehoud. Zo gaf Plantum, de koepel voor leveranciers van uitgangsmateriaal, leden advies jonge planten nog vóór de jaarwisseling de grens over te krijgen en dit jaar te starten met kleine testzendingen.

Plantum kreeg nog geen signalen dat deze stroom gehinderd wordt. “Als de export echt op gang komt, kunnen we wellicht meer zeggen, maar op dit moment is het inderdaad rustig en sporen we het Verenigd Koninkrijk aan helderheid te geven over de eisen waaraan voldaan moet worden”, aldus een woordvoerder.

Dat zegt ook het GroentenFruit Huis. “Voor veel producten lijken certificaten van geringe waarde, immers het Verenigd Koninkrijk weet welke plantgezondheidstatussen gelden binnen de EU. Echter het gaat hierbij om de inzichten welke hierover leven binnen het Verenigd Koninkrijk”, laat de organisatie weten. Digitale afhandeling is daarbij cruciaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.