Home

Achtergrond

Windmolens zonder subsidie onrendabel

Na een stijging van de gasprijs vorige week is die weer gezakt, net als de prijzen van olie en elektra. Duurzame stroom staat echter onder druk door vraagtekens bij de baten van windmolens.

De weersomstandigheden zien er voor de komende week goed uit voor wat betreft het opwekken van elektra met zonnepanelen en windmolens. In deze periode van het jaar is het weer onbestendiger, waardoor de dagmarkt van elektra meer pieken en dalen vertoont dan in de zomer. Afgelopen weekend waren de dagprijzen zeer laag.

De langetermijnprijzen zijn zeer afhankelijk van de CO2-emissierechten en deze zijn onlangs licht gestegen. Als het aan Eurocommissaris Frans Timmermans ligt, wordt het tarief voor de emissierechten op korte termijn verdubbeld. Daardoor wordt zijn oorlogskas flink gespekt om nieuwe projecten op te zetten, waarmee nóg meer CO2-uitstoot wordt voorkomen.

Windmolens nog onrendabel

Het voorkomen van CO2-uitstoot door middel van windmolens lijkt niet de oplossing te zijn, zonder subsidie kunnen ze niet draaien. Ook de footprint van deze installaties is enorm gebleken. In Duitsland dreigen circa 1.000 molens aan het einde van dit jaar stil komen te staan, omdat de subsidie dan afloopt en de businesscase niet meer uitkan. De wieken zijn nauwelijks of niet te recyclen en het betonnen fundament is gelijk aan die van bunkers en moeten met explosieven worden opgeruimd.

Voldoende aanvoer LNG

Op de gasmarkt wordt voor de komende maand voldoende aanvoer van LNG verwacht vanuit Amerika. De gasbergingen zijn nu voor 92% gevuld, en samen met de aanvoer vanuit Noorwegen is voldoende gas voorradig. De prijs voor het daggas is na een flinke stijging afgelopen week weer gezakt naar het niveau van begin september.

Doordat er veel vloeibaar aardgas vanuit Amerika naar Europa gebracht wordt, zien analisten de TTF-markt met de Amerikaanse gasmarkt – de Henry Hub – meebewegen. Volgens een Duitse energie-econoom kunnen de LNG-terminals in Europa veel meer aan dan ze nu ontvangen, wat de weg voor Amerikaanse LNG vrijmaakt en het afmaken van de omstreden pijpline Nordstream 2 bemoeilijkt.

Olieproducenten verlagen de prijzen

Doordat de economie wereldwijd de gevolgen van Covid-19 nog niet heeft verwerkt en omdat de gevolgen mogelijk de economie nog verder gaan verzwakken, is de druk op de olieprijs hoog. Nadat Saoedi-Arabië verleden week de prijzen voor de verkoop van olie verlaagde voor Azië en Amerika, is het deze week de beurt aan Irak om te volgen.

De voorraden in Amerika stegen afgelopen week licht, tegen de verwachting in van analisten. Die hadden namelijk voorspeld dat de voorraad zou afnemen. Het aantal boorplatforms neemt al een aantal weken niet meer af in aantal en is de laatste maand zelfs licht toegenomen.

In China zoekt men met man en macht naar olie in de bodem en dit is niet geheel zonder succes. Dit jaar zijn al diverse, zij het kleine, olievondsten gedaan en dan met name in de zeeën rond China.

Of registreer je om te kunnen reageren.