Doorgaan naar artikel

NAJK-bestuurder: ‘Overname ingewikkeld en belangrijk’

Eke Folkerts in Raard (Friesland) is sinds kort lid van het dagelijks bestuur van het NAJK met de portefeuille bedrijfsovername. Ze gaat aan de slag met de verdere opzet van een kenniscentrum voor bedrijfsovername. “Overname is ingewikkeld. Daarom is zo’n kenniscentrum hartstikke belangrijk.”

Een uitzondering is ze wel, maar er is niemand die er vragen over stelt. Eke Folkerts is net benoemd tot dagelijks-bestuurslid van het NAJK met de portefeuille bedrijfsovername. Dat is opvallend, want ze komt niet van een boerderij, is geen opvolger en zal waarschijnlijk nooit boer worden.

Folkerts: “Maar ik ben wel mateloos betrokken bij de sector, werk bij de Dairy Campus in Leeuwarden en studeer Dier- en Veehouderij op de HAS in Dronten. Trouwens, het NAJK heeft meer leden die geen boer zijn of worden. Jongeren die actief zijn in de agrarische wereld zijn welkom. Ik ben er daar een van.”

Lees verder onder de foto

Eke Folkerts: “Zelf boer worden was nooit mijn ambitie. Maar het begint af en toe wel te kriebelen." - Bron foto: Eke Folkerst

Eke Folkerts: “Zelf boer worden was nooit mijn ambitie. Maar het begint af en toe wel te kriebelen.” – Bron foto: Eke Folkerst

Bedrijfsovername weerbarstig maar belangrijk thema

Ze is nu twee jaar voorzitter van Agrarische Jongeren Friesland en sinds een week lid van het dagelijks bestuur van het NAJK. Is ze hartstikke blij mee. “Inmiddels weet ik veel van de melkveehouderij. Als NAJK-bestuurder met de portefeuille bedrijfsovername ga ik aan de slag voor leden in alle sectoren. Glastuinders, akkerbouwers, pluimveehouders, we hebben ze allemaal in onze club. Kan ik een hoop van leren.”

Ze gaat zich vooral bezighouden met bedrijfsovername. Het is een weerbarstig thema, maar tegelijkertijd verschrikkelijk belangrijk. “De landbouw vergrijst, lang niet overal staat een opvolger klaar. De investeringen zijn groot, de opbrengsten in de toekomst onzeker. Bovendien is het heel ingewikkeld om alles juridisch en fiscaal goed te regelen. En dan moet je ook nog overeenstemming krijgen met je ouders, broers en zussen.”

Pleiten voor kenniscentrum bedrijfsovername

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft € 75 miljoen uitgetrokken voor een bedrijfsovernamefonds. NAJK pleit voor een speciaal kenniscentrum bedrijfsovername. “Bij dat kenniscentrum kunnen de opvolger, overdrager en ander betrokkenen hulp krijgen om de juiste stappen te zetten. De opvolger hoeft het dus niet allemaal zelf uit te zoeken. Ik ben ervan overtuigd dat jonge boeren dan minder snel de handdoek in de ring gooien. Het NAJK is al een tijdje bezig met dat loket. Ik streef ernaar om binnen een half jaar te gaan draaien.”

Bedrijven zonder opvolger worden nu verkocht aan de meestbiedende. Dat leidt tot een kaalslag op het platteland

Ze wil meer. “Er zijn bedrijven zonder opvolger en tegelijkertijd zijn er jongeren die dolgraag boer willen worden, een landbouwopleiding hebben, maar niet aan de bak komen. Bedrijven zonder opvolger worden nu verkocht aan de meestbiedende. Dat leidt tot een kaalslag op het platteland. Jongeren die hier geen kans krijgen, vertrekken naar het buitenland. Wat zou het mooi zijn als die jongeren een bedrijf van een stopper kunnen overnemen! In Nieuw-Zeeland kennen ze hiervoor het systeem van share-milking. Mijn uitdaging is om hiervoor in Nederland een eigen manier te verzinnen.”

Share this

Afbeelding
Aart van Cooten

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin