Home

Achtergrond

Markt: prijzen week 21 groente en fruit gunstig

In week 21 stegen de meeste uitbetaalprijzen voor groente en fruit bij Belgische veilingen.

Dat blijkt uit cijfers van de Belgische koepel VBT voor veilingen over week 21. De prijzen liepen op voor kropsla, komkommer, aubergine, aardbeien, peren, asperges en bloemkool. In een meerjarige vergelijking zijn de prijzen voor deze producten in week 21 ook gunstig.

Weg van de bodem

Voor komkommer is in week 21 de prijs vaster geworden en van de bodem gekomen. Met een weekprijs van € 0,32 ligt de komkommerprijs boven de twee voorgaande jaren. Zo brokkelt weer een beetje af van het verlies van de laatste twee maanden. De marktverhoudingen zijn wat genormaliseerd met flinke ondersteuning van acties en een licht lagere aanvoer. Ook deze week lijkt de komkommerprijs bij The Greenery stabiel begonnen met prijzen tussen € 0,20 en € 0,34 per stuk. Vergelijking met Belgische prijzen is lastig door een andere heffingstructuur.

Bloemkool en asperge kenden een gunstige prijsontwikkeling in week 21. Voor bloemkool neemt de aanvoer voor de klokken nu toe. Deze week startte in België met prijzen voor klasse 1 duidelijk boven € 3 of net iets eronder. Daarmee komt er wat ontspanning in deze buitengewone prijzen. Bij The Greenery werd voor bloemkool klasse1.2 maandag nog € 1,30 betaald.

Ommekeer

Voor fruit is de prijs van Conference onverminderd hoog, maar het seizoen in België loopt snel af. De aardbeien waren in week 21 duur met € 4,44 per pond. Deze week is de prijs weer terug bij af met meer aanvoer en prijzen rond de € 1,50.

Of registreer je om te kunnen reageren.