Doorgaan naar artikel

Markt: Trostomaat, appel en aardbei ontsnappen prijsdruk

In de uitbetaalprijzen over week 48 zijn weinig positieve uitschieters te zien. Trostomaten, appel en aardbei vormen uitzonderingen.

Week 48 gaat niet de boeken in met uitschieters, zo blijkt uit de prijzen van de Belgische veilingen. Ook witlof, dit seizoen een stabiel hoog gewaardeerde groente, moest een gevoelige prijsdaling accepteren. Gemiddeld lag de uitbetaalprijs voor witlof op € 1,36 per kilo bij de Belgische veilingen.

Jonagold en Conference

Bij de fruitafzet verstevigde de prijs van Jonagold zich in week 48 naar € 0,75 per kilo. Conference moest juist weer een paar cent prijsgeven. De kiloprijs gemiddeld in die week (€ 0,42) ligt nu € 0,08 achter bij 2019 en ligt op het spoor van het magere afzetjaar 2018. De Belgen hebben een ruimere oogst dan vorig jaar en leunen sterk op de dagmarkt, waardoor de prijsvorming te verklaren is.

Hoogste prijs aardbeien

Gunstige prijsvorming was zichtbaar bij aardbeien die een stevige € 7,43 aantikten. Dat is van de laatste drie jaar de hoogste uitbetaalprijs.

Trostomaten

Dat geldt ook voor trostomaten (€ 1,11). De prijs steeg in een week meer dan € 0,40 per kilo en nam ook afstand van de prijs van losse tomaten. Het prijsverschil van € 0,40 is fors. Op dit moment is Spanje de prijszetter op die markt en die prijsbeweging is ook zichtbaar in Spanje.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin