Doorgaan naar artikel

China kan gasprijzen gaan bepalen

Afgelopen week stegen de gasprijzen licht voor zowel de korte als voor de lange termijn. Voor die langere termijn kan de vraag vanuit China een grotere rol gaan spelen.

Azië en met name China ruilen de luchtvervuilende steenkool steeds meer in voor het ‘schone’ aardgas als brandstof voor de elektriciteitsproductie. Een grotere vraag naar aardgas vanuit China, iets waar leveranciers van olie en aardgas als Rusland met de ‘Power of Siberia’ en de Verenigde Staten met haar LNG-gas, graag gehoor aan geven. Meer aardgas naar de landen in Azië kan betekenen dat er minder vloeibaar aardgas beschikbaar is voor Europa. Dat kan een prijsstijging veroorzaken.

Prijs stroom flink gestegen

Aan de prijsstijging van de CO2-emissierechten lijkt geen einde te komen, waardoor de langetermijncontracten voor elektra ook stijgen. Reden voor die duurdere rechten is dat de vraag eind van het jaar groot is, omdat grote elektraproducenten hun uitstoot nog moeten afdekken. De verwachting is dat de rechten begin volgend jaar ruimte hebben om licht te kunnen dalen, totdat de Europese Unie definitief besluit de kosten van de rechten te gaan verhogen tot zelfs een verdubbeling van het tarief.

De emissierechten zijn een Europese subsidie. Deze wordt verwerkt in de commodityprijs en wordt niet zoals de energiebelasting en ODE apart in rekening gebracht. Voor de Nederlandse overheid is het positief als de elektraprijs omhoog gaat middels een belasting, omdat de overheid hierover btw kan heffen.

Door ongunstige weersomstandigheden en tijdelijke uitval van de aanvoer van elektra uit Scandinavië stegen ook de prijzen van de daghandel in elektra flink. Inmiddels is de aanvoer vanuit Scandinavië hersteld. De weersomstandigheden zijn daar inmiddels verbeterd, met als resultaat dat de prijs flink is gedaald.

Meer actieve olie- en gasplatforms

Het totale aantal actieve olie- en gasplatforms steeg deze week met 15. Dat is de grootste toename van olie- en gasplatforms sinds januari, het aantal booreilanden steeg met 12 toe en het aantal gasplatforms met 4 stuks. Het totale aantal olie- en gasplatforms in de Verenigde Staten is nog altijd 461 stuks lager in vergelijking met december 2019.

De schatting van de olieproductie in de Verenigde Staten bleef voor de tweede week op rij op 11,1 miljoen vaten olie per dag steken. WTI en Brent daalden beide op vrijdag 11 december, nadat ze eerder in de week aanzienlijke winsten hadden geboekt op basis van optimisme over een coronavaccin. Blijkbaar wekt een werkend vaccin vertrouwen. Brent-olie sloot donderdag 10 december voor het eerst sinds maart dit jaar boven de 50 dollar per vat.

Medeauteur: Patrick van der Ende

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Sjors de Bruijn

Energieanalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin