Home

Achtergrond

Energiemarkt onzeker over brexit en verkiezingen VS

Olie steeg flink in prijs en gas een beetje. Maar elektra blijft goedkoop met een mogelijke harde brexit als prijsdrukkend effect.

Stakingen in de Noorse olie-en gasindustrie blijken van enige invloed te zijn op de dagprijs voor gas. Afgelopen week is de dagprijs voor gas met bijna 2 cent per kuub gestegen. In Noorwegen bereikten de offshore-industrie en vakbonden vrijdag een loonakkoord, waarmee een einde lijkt te komen aan de stakingen in de sector en dus ook aan de productie-onderbrekingen.

LNG-import blijft achter in Europa

Import van LNG in Europa blijft nog steeds achter, vergeleken met de import in 2019. De tekorten die hierdoor ontstaan worden aangevuld uit de gasvoorraden. Hierdoor ontstaat geen schaarste op de markt, maar er is wel een opstuwende factor voor de dagprijs van gas. Leveringen van LNG aan Europa kunnen weer snel in opgang komen nu de gevolgen van de recente orkaan in de Golf van Mexico meegevallen zijn.

De prijzen op lange en korte termijn kunnen licht dalen als aanlevering van gas weer op een normaal niveau komt, maar ook licht stijgen als kou zijn intrede doet.

Gas wat duurder en stroom wat goedkoper, niet ideaal voor de wkk. - foto: Harry Stijger
Gas wat duurder en stroom wat goedkoper, niet ideaal voor de wkk. - foto: Harry Stijger

Daghandel elektra laag door orkaan seizoen

Het orkaanseizoen in het Caribisch Gebied heeft als gevolg dat wij hier in Europa ook te maken hebben met extra aanvoer van wind. Deze extra aanvoer veroorzaakt dat de windmolens optimaal en heel constant, elektra kunnen produceren. De invloed op de daghandel van de elektramarkt is duidelijk te zien in de prijzen, deze zijn de hele maand al niet hoog te noemen. Het seizoen loopt nog tot het einde van deze maand oktober.

CO2-emissierechten

De langetermijnprijzen worden hoofdzakelijk beïnvloed door de prijs van kolen en CO2-emissierechten. De rechten staan op dit moment onder druk van de brexit-onderhandelingen. Een akkoord zou stijgende emissieprijzen geven, terwijl alsnog een harde brexit juist een daling zou kunnen veroorzaken van zowel de emissieprijzen als de langetermijncontracten voor elektra.

De prijzen op de daghandel zouden licht kunnen stijgen, afhankelijk van de weersomstandigheden terwijl de langetermijnprijzen mogelijk kunnen dalen als gevolg van de moeizame brexit-onderhandelingen.

Oliemarkt dubt over Trump of Biden

De olieprijzen boekten deze week een sterke stijging, hoewel de handel op vrijdag iets lager begon. WTI handelde op 41 dollar en Brent op bijna 43 dollar, waardoor de prijs van ruwe olie bijna 10% hoger was ten opzichte van vorige week.

De oliemarkt lijkt ondertussen maar niet te kunnen beslissen of hij de voorkeur geeft aan een presidentschap van Joe Biden of Donald Trump. De democratische kandidaat Biden is ogenschijnlijk voor het verkleinen van de oliemarkten, aangezien hij niet alleen heeft beloofd om de VS tegen 2050 naar een netto nul koolstofemissiestatus te sturen. Biden is ook vastbesloten is om belangrijke olie- en gasprojecten op federale gronden en wateren te stoppen, waaronder de veelbesproken Keystone XL-pijpleiding.

Aan de andere kant heeft President Trump de eer op zich genomen voor de spectaculaire stijging van de Amerikaanse schalieolieproductie, een reeks voorschriften voor de fossiele brandstofsector teruggedraaid en gezworen dat te blijven doen als hij wordt herkozen.

Medeauteur: Patrick van der Ende

Of registreer je om te kunnen reageren.