Home

Achtergrond laatste update:22 jan 2020

Spaans winterweer duwt groenteprijzen door het dak

De handel waarschuwt voor lagere beschikbaarheid van Spaanse groente deze week. Prijzen zijn vooral hoog bij glasgroente.

Handelsprijzen voor komkommer, aubergine en courgette zijn fors opgelopen de laatste weken door kouder weer in Spanje. Daar is door het extreme koude en onrustige weer afgelopen weekend nog een dimensie aan toegevoegd. Prijzen zijn dus nog verder opgelopen, zo blijkt uit een vergelijking van de internationale handelsprijzen.

Groei- en logistieke vertraging

Niet alleen is de oogst door het winterse weer naar een lager opbrengstniveau gedaald, ook verkeersproblemen door sneeuwval zorgen voor vertragingen op logistiek gebied, weet inkoper Bob van Bruggen van Valstar Holland.

Voor komkommers werd dan ook een prijs van boven de euro betaald per stuk in de handel. Afgelopen week kon de prijs al fors oplopen, dinsdag 21 januari kwam er toch nog een prijsstijging bij tot duidelijk boven de euro. De Spaanse veilingprijzen lagen eind vorige week al ver boven een normaal peil van de laatste jaren. Vrijdag lagen prijzen op € 1,50 per kilo, zo’n € 0,50 boven normaal niveau.

Aubergine en courgette

Aubergineprijzen liepen in de handel op naar € 2,50 per kilo. Eenzelfde beeld is zichtbaar op de veilingoverzichten in Spanje. Daar lag de prijs eind vorige week nog rond de € 1,60 en daarmee nog onder het prijspeil van 2019 en boven de prijzen van 2018. Voor courgette geldt hetzelfde prijsbeeld overigens. Veel hoger zullen prijzen niet stijgen, voorziet het Utrechtse handelsbedrijf Lukassen dat afnemers al voorbereidt op de mogelijke leveringsproblemen.

Moeizame beschikbaarheid vollegrondsgroenten

De handel meldt ook in de vollegrondsgroenten een moeizame beschikbaarheid en waarschuwt afnemers dat eind deze week levering onder druk komt te staan. Bloemkool komt bijna niet los uit Spaanse herkomst, zeker kleine maten, meldt een andere inkoper. In de handel wordt circa € 16 betaald voor een doos met 10 stuks. Bij de Franse veilklokken lijkt de aanvoer bloemkool overigens wel voldoende om de vraag in te vullen.

Of registreer je om te kunnen reageren.