Doorgaan naar artikel

Bedrijven hebben na fusie snel de blik op nieuw seizoen

Na het fusiebesluit van Best of Four en Van Nature ontstaan voordelen voor telers en hun marktpositie. Ook ontstaan commerciële keuzes. Daarin wil handelspartner Haluco snel schakelen.

Telers van afzetorganisaties Best of Four (BoF) en Van Nature besloten op 11 september te fuseren. De directies noemen het een soepel verlopen fusiegesprek tussen beide besturen en directies, na een gestaakte poging in 2016. In Barendrecht ontstaat een stevige speler voor glastuinbouw, vollegrond (circa 5% marktaandeel) en fruit (circa 4% marktaandeel).

Tegenwicht bieden

Het samengaan moet de positie van telers op de afzetmarkt verbeteren. Ton van Dalen, directeur BoF en straks commercieel directeur in de fusie-organisatie, wijst in eerste instantie op de inkoopkracht van Europese supermarktketens. In de EU is het aantal relevante inkoopkantoren terug gelopen naar 15. Die machtsonbalans is niet alleen voelbaar in prijsonderhandelingen; het kan ook leiden tot eisen aan telers. Na de fusie wil de afzetorganisatie daarin meer onderhandelingsruimte. “Zolang een teeltbedrijf aan die eisen kan voldoen, is er niet veel aan de hand, maar soms is het een stap te ver en kun je dat niet tegen die prijs doen. Ik denk dat we straks een betere positie hebben om dat duidelijk te maken en tegenwicht te bieden.”

Nieuwe kansen

Voor telers en afnemers ontstaan bovendien nieuwe commerciële kansen na de fusie. Handelsbedrijf Haluco in Bleiswijk (Z.-H.) is één van de 4 handelspartners en partner van Van Nature. Directeur Carlo Broeren leidde afgelopen jaar een proces dat Haluco van een aanbod- naar vraaggedreven bedrijfsmodel loodste. Haluco, onderdeel van Total Produce, ziet dan ook grote mogelijkheden in de fusie van Van Nature met Best of Four.

Meerdere afzetlijnen

Het nieuwe bedrijfsmodel van Haluco krijgt een impuls als het met individuele telers afspraken mag maken na de fusie. Het gefuseerde bedrijf krijgt immers meerdere afzetlijnen. Het model met de collectieve uitbetaalprijs van Van Nature blijft bestaan naast de meer individuele modellen van Best of Four. Broeren: “Ik denk dat er straks meer mogelijkheden zijn om de vraag op de juiste manier te bedienen met ons specialisme. We willen naar een betere afstemming van vraag en aanbod, maar ook advisering en ondersteuning van de telers.” Dat kan nu worden ingevuld, doordat contracten individueel worden afgestemd. Broeren: “Dit zal uiteindelijk ook tot een betere continuïteit en rendement moeten leiden voor de teler. Deze fusie slaat 2 vliegen in één klap. Best of Four heeft de juiste structuur. Het samengaan past aan alle kanten eigenlijk goed.”

Gesprekken starten

De timing van de fusie is ook gunstig. Het Nederlandse seizoen is nu bijna voorbij. Afspraken met afnemers voor het volgende seizoen komen alweer in zicht voor Haluco. Broeren: “We gaan nu met de nieuwe organisatie en telers in overleg. Formeel konden we nog niet veel doen tot het besluit van de fusie. Nu dat besluit is genomen, kunnen we stappen zetten.”

Best of Four (BoF) heeft juist weer jarenlange goede handelsbanden met Bakker Barendrecht. Ook hier kan de fusie tot voordelen leiden. Bakker Barendrecht levert aan de sterkste keten van Nederland, die van Albert Heijn. Van Dalen: “Als Albert Heijn groeit, groeit Best of Four ook.” Dat die groei er voor de komende jaren ook aan zit te komen, bewijst de nieuwbouw van een distributiecentrum door Bakker Barendrecht. Die afnemer verwacht jaarlijks te groeien doordat afnemer Albert Heijn een nieuwe versformule uitrolt.

Vaste afnemer van Van Nature Haluco verwacht veel van de fusievoordelen. - Foto: Haluco

Vaste afnemer van Van Nature Haluco verwacht veel van de fusievoordelen. – Foto: Haluco

Belangen bedrijven

BoF heeft 185 leden, Van Nature telt er 80, vooral uit de grootschaliger glasgroenteteelt. Commercieel is er dus meer vrijheid. Aan de andere kant is goed gekeken hoe de bedrijven in een grotere organisatie op andere vlakken niet ondergesneeuwd raken, bijvoorbeeld via stemrecht. Van Dalen: “We hebben goed gekeken hoe zowel kleinere als grotere bedrijven iets in te brengen hebben straks. Ook zorgen we ervoor dat de belangen van bijvoorbeeld de fruitbedrijven gewaarborgd blijven en niet verwateren.”

Bedrijven hebben na fusie snel de blik op nieuw seizoen


Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin