Doorgaan naar artikel

‘Sportieve consument als markt groeit hard’

Topsport en gezonde voeding kun je nauwelijks los van elkaar zien. Kijk maar naar de manier waarop wielrenners bezig zijn met hun dieet. En in het zuivelschap van Neerlands supermarkten prijzen Epke en Dafne sportkwark aan. Jeroen Wouters werkt op Sportcentrum Papendal aan verbreding en verdieping van die raakvlakken.

Het vetpercentage tot op de tiende procent nauwkeurig in de hand houden om optimaal te kunnen presteren. Precies de juiste hoeveelheid eiwitten tot je nemen om de broodnodige spieropbouw voor elkaar te krijgen. Vezels, koolhydraten, flavonoïden en glucosinolaten, de tijd dat onze topsporters groot moesten worden op boterhammen met pindakaas ligt een tijdje achter ons.

Maar ook weer niet zo ver achter ons. Jeroen Wouters is pas sinds 3 jaar op Papendal de eerste programma-expert Innovatie en Voeding.

Lees verder onder de foto.

Jeroen Wouters in het Topsportrestaurant Papendal. - Foto: Hans Prinsen

Jeroen Wouters in het Topsportrestaurant Papendal. – Foto: Hans Prinsen

Profiel Jeroen Wouters

Jeroen Wouters (1970) is programma-expert Innovatie en Voeding bij Sportcentrum Papendal. In deze rol houdt hij zich bezig met de ontwikkeling van functionele voeding voor sporters vanuit het breedste perspectief. Wouters is ook voorzitter van het coördinatieteam van Eat2Move dat de wisselwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven in de wereld van topsport, bewegen en zorg bevordert. Wouters is gepromoveerd aan Wageningen UR en sinds 2002 werkzaam bij het NIZO food research in Ede. Hij heeft een brede achtergrond in voedingstechnologie, met specifieke ervaring in productontwikkeling en voedingsonderzoek.

Topsportrestaurant

“Er trainen hier 550 sporters, waarvan 400 vijf tot zes dagen per week en 200 die hier ook echt wonen. Die eten hier dus ook. Dus hebben we sinds 2013 ook gezorgd voor wat we het Topsportrestaurant noemen. Hier eten de sporters ontbijt, lunch en diner. En als ze willen, na een pittige middagtraining, ook tussendoortjes. De sporters maken hun eigen keuze in het assortiment. Wat de sporters hier voorgeschoteld krijgen, daar hebben wij regie over. Welke producten worden aangeboden in het Topsportrestaurant van Sportcentrum Papendal is niet afhankelijk van wat leveranciers aanbieden of wat een exploitant kostentechnisch aantrekkelijk vindt om neer te zetten.”

FrieslandCampina vond dat ook commercieel interessant genoeg om er voor het publiek een product van te maken

Je bent naar Papendal gedetacheerd vanuit het NIZO in Ede. Gelieerd aan de zuivelsector. Toch niet een beetje afhankelijk dan?

“Het NIZO is inderdaad van oudsher het onderzoekscentrum van de Nederlandse zuivelproducenten. Maar sinds 2009 is het NIZO zelfstandig. Het werk dat ik op Papendal doe, wordt dus niet gestuurd door de zuivelindustrie. Een van de tussendoortjes voor de sporters op Papendal is een eigen sportkwark. Lekker genoeg, zodat sporters hem graag pakken, maar vooral ook vol met precies de goede ingrediënten om kort na een inspanning voor herstel en opbouw te zorgen. Wij maken die sportkwark hier elke dag vers, met steeds ander fruit erin voor de afwisseling. Maar FrieslandCampina vond dat ook commercieel interessant genoeg om er voor het publiek een product van te maken.”

De sportvoedingsmarkt groeit met dubbele cijfers

Breedtesporters

Die sportkwark staat nu in de supermarkten met de beeltenis van 2 van onze bekendste sporters erop: Dafne Schippers en Epke Zonderland. Daar spiegelen die ettelijke miljoenen Nederlandse breedtesporters zich natuurlijk graag aan.

“Het werk in onderzoek en ontwikkeling dat wij doen met de sporters hier op Sportcentrum Papendal heeft natuurlijk een veel bredere impact dan alleen die paar honderd sporters die hier trainen. Denk aan al die Nederlanders die serieus kilometers maken op de racefiets. Die willen ook graag weten wat ze wel en niet moeten eten en drinken als ze trainen voor een toertocht of voor een fietsvakantie in de Alpen. De sportvoedingsmarkt groeit met dubbele cijfers. En neem de Vierdaagse van Nijmegen. Daar lopen tienduizenden mensen, gemiddeld 58 jaar oud, maar wel fit. Onder die groep doen we binnen de samenwerking Eat2Move jaarlijks onderzoek, samen met de Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem Nijmegen, dit jaar naar het effect van verschillende diëten op bloedvatproblemen, de zogeheten ‘etalagebenen’. Een groep at meer groenten, de tweede groep dronk flink bietensap, de derde groep at en dronk wat ze altijd eten en drinken.”

Lees verder onder de tweet.

Sap van rode bieten, dat is al een tijdje een soort hype. Sporters zijn daar gevoelig voor?

“Jazeker. Die ‘shots’ bietensap dat vanwege het nitraat dat wordt omgezet in NO, wat goed zou zijn voor het zuurstofopnamevermogen van de spieren, dat onderzoeken we dus ook. Voordat je zover bent dat je echt met harde claims kan komen ben je wel jaren en jaren verder. Maar ondertussen kan het voor boeren en tuinders in de zuivel of in de groente- en fruitsector, ook zonder die wetenschappelijke claims toch wel interessant zijn om die link met sporters en bijvoorbeeld een goede basisvoeding te leggen.”

Een andere trend is vegetarisch of veganistisch eten. Hier ook?

“Daar houden we inderdaad wel rekening mee. Maar vegetariërs lopen hier zeker niet meer dan gemiddeld rond, eerder minder. En ook een paar veganisten. Dat is wel een hele uitzoek. We zijn erg op zoek naar de voedingsfunctionaliteit van plantaardige eiwitbronnen.”

Lees verder onder de tweet.

Fruit is hier ook niet voor niets gratis voor de sporters en op een van de counters staat een dispenser met snoeptomaatjes.

“Laatst kregen we een groep tuinders op bezoek van telersvereniging Dutch Specials. Zij vonden dat er tussen dat fruit ook wel wat snackgroentes pasten. Overigens kost fruit 1 cent per stuk om de producten aan te kunnen slaan op de kassa. Daardoor kunnen we ook de hoeveelheden verkoop van onder andere fruit, groenten en vlees goed volgen en de gekochte items komen voor de topsporters direct in de Papendal VoedingsApp op hun smartphone te staan. Dat doen we overigens niet om controlerend en belerend te zijn. Maar wel om ons eigen aanbod divers en aantrekkelijk genoeg te houden. Voor de sporters is het goed dat er voldoende keuze is en het moet lekker genoeg zijn.”

Wel een verschil met wat er in de gemiddelde sportkantine te koop is.

“Een belangrijk punt. We proberen vanuit Sportcentrum Papendal zeker een inspiratie te zijn voor al die kantines, maar ook voor ziekenhuizen en zorginstellingen. Herstellen van een zware operatie is ook een soort topsport. Maar ja, bij bijvoorbeeld sportclubs heeft men vaak te maken met beperkte budgetten. De penningmeester van de voetbalvereniging moet ook tevreden zijn. Toch zien we het zeker de goede kant op gaan met de gezonde kantine.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin