Doorgaan naar artikel

‘Ik ben blij dat ik weer landbouw mag doen’

CDA’er Jumelet is de komende 4 jaar als Drentse gedeputeerde weer verantwoordelijk voor landbouw.

Dominee, docent, wethouder, gedeputeerde; de loopbaan van Jumelet is bijzonder. “Daarvoor had ik nog een agrarisch bijbaantje als tomatenplukker, maar dat hoef je er niet bij te zetten. Inderdaad wel bijzonder, maar ik heb er niet naar gezocht. Het kwam allemaal voorbij.”

Henk Jumelet: “In Drenthe wordt de landbouw gewaardeerd. En niet alleen door mij.” - Foto: Jan Willem van Vliet

Henk Jumelet: “In Drenthe wordt de landbouw gewaardeerd. En niet alleen door mij.” – Foto: Jan Willem van Vliet

Opnieuw landbouw in portefeuille

Jumelet ziet overeenkomsten. “Ik werk graag met mensen, het is de rode draad in mijn leven. Dat deed ik in de kerk, op school en nu weer bij de provincie. Samen in het college, met ambtenaren in het provinciehuis en ook met boeren.”

In Drenthe heeft Jumelet landbouw en agribusiness in zijn portefeuille. Dat had hij de vorige periode ook al. “Het is niet vanzelf gegaan. De coalitie wordt nu gevormd door 5 partijen en dat waren er voorheen 4.”

“Dan wordt er toch geschoven met portefeuilles. Ik wilde landbouw graag terug hebben en dat heb ik gekregen. Ik ben er blij mee, want boeren en tuinders zijn erg belangrijk voor deze provincie. Ze doen er echt toe.”

Er stonden na ons congres weer trekkers voor de poort, maar die waren van een dealer

Jumelet herinnert zich nog een demonstratie van boze boeren voor het provinciehuis. De trekkers stonden in slagorde opgesteld. De boeren voelden zich niet gehoord, niet begrepen.

“Vorig jaar hadden we hier in het provinciehuis een groot landbouwcongres. Daar kwamen honderden boeren en tuinders op af. We hebben goede discussies gevoerd over de toekomst van de agrarische sector.”

“Overheid en sector denken nu samen na over wat er moet gebeuren. Ik vind dat een positieve ontwikkeling. Er stonden die dag overigens weer trekkers voor de poort, maar die waren van een dealer.”

Boeren verleid om te verduurzamen

Het provinciale programma Toekomstgerichte Landbouw noemt Jumelet als een van zijn successen in de vorige periode. De regeling is samen opgesteld met boeren en tuinders.

Melkveehouders krijgen subsidie voor duurzame investeringen, maximaal € 7.500. De provincie beloont prestaties op het gebied van CO2, fosfaat en ammoniak. “Het is een mooie regeling. Een kwart van de veehouders doet inmiddels mee aan het programma.”

“We hebben boeren verleid om hun bedrijf te verduurzamen. Dat werkt. De komende 4 jaar gaan we wat ons betreft hetzelfde doen in de akkerbouw. Ik ben optimistisch, weet bijna zeker dat een groot aantal akkerbouwers hierop gaat inspringen.”

Er moet veel gebeuren op het Drentse platteland. Natuur, waterberging, recreatie en alles vraagt grond

In het coalitieakkoord staat de kop ‘Ruimte voor Landbouw’. Vet gedrukt. Er moet veel gebeuren op het Drentse platteland, zegt Jumelet. “Natuurontwikkeling, waterberging, recreatie, noem maar op. Alles vraagt grond.”

“Voordat je het weet, is de landbouw kind van de rekening. Dit college wil al die opgaven slim combineren en daar de agrarische sector bij betrekken. Dat doen we natuurlijk in overleg met de sector.”

Het klinkt tamelijk abstract, geeft Jumelet toe. “Concreter dan boeren die in de knel komen omdat hun bedrijf zich dicht bij een natuurgebied bevindt, gaan we helpen met ruilgrond en zo nodig met bedrijfsverplaatsing.”

In het coalitieakkoord staat de kop Ruimte voor Landbouw. Vet gedrukt. Er moet veel gebeuren op het Drentse platteland, zegt Jumelet. - Foto: Ronald Hissink

In het coalitieakkoord staat de kop Ruimte voor Landbouw. Vet gedrukt. Er moet veel gebeuren op het Drentse platteland, zegt Jumelet. – Foto: Ronald Hissink

Overnames steeds moeilijker

Jumelet maakt zich ook zorgen. Hij wijst op de recente brandbrief van NAJK over de moeilijke situatie onder jonge boeren. Overnames worden steeds moeilijker, ook in Drenthe.

“Ik wil agrarische ondernemers op de boerderij, geen verpauperde stallen. Daarom gaan we jongeren steunen bij de overname. In geld, maar ook met begeleiding. Het programma ‘Ik ben Drents ondernemer’ is ook opengesteld voor jonge boeren.”

Natuurinclusief, kringloop en circulair. Die 3 woorden staan in alle coalitieakkoorden. Ook in die van Drenthe. Logisch vindt Jumelet, die richting moet het op.

Landbouw- en natuurorganisaties werken in Drenthe nauw samen, de strijdbijl is begraven

“Maar we laten de Drentse boer niet aanmodderen. Met Groningen en Friesland gaan we een proeftuin vormen voor natuurinclusieve landbouw. Er komen proefprojecten met financiële steun, ook van Drenthe. Minister Schouten heeft Drenthe aangewezen om te experimenteren met nieuwe mestregels. We gaan samen onderzoeken wat werkt en wat niet.”

De landbouw- en natuurorganisaties werken in zijn provincie nauw samen. Fantastisch, vindt Jumelet. “De strijdbijl is begraven, ze zoeken samen naar oplossingen die ten goede komen aan de biodiversiteit en aan de agrarische sector. Dat maakt mijn werk er een stuk leuker op.”

5 partijen in Drentse coalitie

5 politieke partijen vormen het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Drenthe: VVD, CDA, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie. CDA’er Henk Jumelet (57) is gedeputeerde voor landbouw, agribusiness en natuur. Hij is ook verantwoordelijk voor de agenda Veenkoloniën en breedband.
Landbouwpunten uit het coalitieakkoord 2019–2023 zijn:

  • Slim combineren van natuur, duurzame landbouw, water, energie en klimaat
  • Geen extra milieuregels voor de landbouw bovenop de landelijke;
  • Voortzetting van het programma Toekomstgerichte Landbouw, komende 4 jaar ook voor akkerbouwers;
  • Behoud en bescherming van weide- en akkervogels;
  • Uitvoering van maatregelen om (te veel) water op te vangen en verdroging te voorkomen;
  • Extra hulp voor jonge boeren bij bedrijfsovername;
  • Steun bij de overgang naar kringloop- en precisielandbouw;
  • Maximale benutting van daken voor plaatsing van zonnepanelen;
  • Met glastuinbouw op zoek naar nieuwe vormen van energiebesparing en -winning.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Aart van Cooten

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin