Home

Achtergrond

Bijenstichting vangt bot in zaak neonicotinoïden

Het is de Bijenstichting niet gelukt het gebruik van de stoffen imidacloprid en thiametoxam te verbieden.

De Bijenstichting poogde de toelating onderuit te halen van de middelen uit de groep neonicotinoïden. Deze procedure is volgens de rechter niet de geëigende route. Het College van beroep voor het bedrijfsleven (Ctgb) heeft de zaak van de Bijenstichting niet in behandeling genomen en de zaak niet-ontvankelijk verklaard.

Voorwaarden gebruik

De uitkomst heeft een procedurele oorzaak. Voor twee van de drie middelen is de toelating al vervallen, maar zijn de middelen nog verkrijgbaar vanwege herregistratiebesluiten. Bij die besluiten is het gebruik al beperkt. De Bijenstichting kon daar in deze zaak niet aan refereren. De Bijenstichting had wel een zaak gehad als ze de eis hadden gebaseerd op de voorwaarden voor gebruik van de middelen, blijkt uit de uitspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.