Home

Achtergrond

Uitschieters en prijsfluctuaties in eerste kwartaal

In de eerste 13 weken van dit jaar kunnen telers van prei en sla de beste cijfers overleggen, meldt het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). Ook tomaten, aardbeien en kolen brachten meer op.

Dat blijkt uit een kwartaaloverzicht door koepel VBT. Een lagere aanvoer van aardbei valt op (20%), waardoor de middenprijs met € 0,20 steeg tot € 7,50 per kilo.

Bij kropsla heeft de aanvoerdaling van 17% een sterker effect op de prijs. Daar werd met € 0,56 een 2 keer zo hoge opbrengstprijs gerealiseerd als in 2018 in de eerste 13 weken. Ook prei heeft een middenprijs gerealiseerd die met € 0,65 ver boven het peil van 2018 bleef (€ 0,37). Opmerkelijk gezien de iets hogere aanvoer op de veilingen.

Kropsla met wortels is een recente aanvulling op het Belgische assortiment. - Foto: Gerard Boonekamp
Kropsla met wortels is een recente aanvulling op het Belgische assortiment. - Foto: Gerard Boonekamp

Prijs losse tomaten plust € 0,13

De aanvoer van van losse en trostomaten was afgelopen kwartaal iets lager dan vorig jaar in dezelfde periode. Daardoor stegen de middenprijzen iets. Vooral de prijs voor losse tomaten kon met € 1,45 iets profiteren, blijkt uit de statistieken. Het is een plus van € 0,13.

30% hogere aanvoer asperges beïnvloedt middenprijs

Voor asperges zijn de cijfers het minst overtuigend. De aanvoer dit voorjaar lag circa 30% hoger dan in 2018, wat direct zichtbaar is in de middenprijzen. Die variëren van € 6,40 en € 7,85 per kilo. In 2018 lag die middenprijs € 4 tot € 5 hoger per kilo.

Lagere middenprijs komkommer en witlof

Een vrijwel gelijk aanbod komkommer en witlof bracht toch een lagere middenprijs tot stand. De middenprijs witlof was € 0,79 in het eerste kwartaal, tegen € 0,90 vorig jaar. Komkommer gaf met € 0,32 circa € 0,02 prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.