Home

Achtergrond

The Greenery verliest omzet, maar niet in retail

The Greenery heeft in 2018 omzet en 44 leden verloren, maar groeide in de afzet naar supermarkten. Dat blijkt uit het jaarverslag van 2018.

The Greenery heeft door de droge en warme zomer slechter gedraaid dan was verwacht. Het concern heeft in 2018 een netto-omzet gerealiseerd van € 991,9 miljoen, een daling van ruim € 12 miljoen. Van die omzet ging nu meer dan de helft (51,9%) naar supermarktklanten (47,9% in 2017).

De nettowinst bedroeg in 2018 circa € 2 miljoen(€ 12,5 miljoen in 2017) en wordt vooral gedrukt door het extreme weer in de zomer en de toegenomen concurrentie, met name in Duitsland. Het extreme weer leidde tot lage prijzen en soms hogere kosten door juist lagere volumes.

Uit de cijfers valt op te maken dat het bedrijfsresultaat van The Greenery (eigendom van Coforta) met € 7,7 miljoen negatief was en wordt rechtgetrokken door de opbrengst van haar aandeel in fustenbedrijf Europool van circa € 11 miljoen. Door het resultaat zijn geen variabele rentevergoedingen op ledenleningen betaald, blijkt uit het jaarverslag.

Krimp ledental

The Greenery heeft 375 ledenbedrijven, waar dat er in 2017 nog 419 waren. Daarmee verloor de afzetorganisatie 44 leden (31 in 2017). De organisatie werkt met 50 telers in Nederland samen en met 500 internationale telers. The Greenery wil haar telersbestand ‘professionaliseren’ en op een nog intensievere manier samenwerken.

Transitie The Greenery

De afzetorganisatie verwacht dit voorjaar de activiteiten in Bleiswijk over te huizen naar nieuwe, moderne hallen in Barendrecht. Daarmee is een logistieke verbeteringsslag bijna afgerond.

The Greenery investeert verder in digitalisering. Ook kondigt de organisatie een verandering van haar commerciële structuur aan, met 1 centrale commerciële benadering. Daarvoor wordt de organisatie dit jaar opnieuw ingericht. Details daarover zijn niet bekendgemaakt.

Lees ook: Nieuwe financieel directeur The Greenery komt van buiten

Of registreer je om te kunnen reageren.