Home

Achtergrond

De energiemarkt stabiliseert

De prijs van gas voor de korte termijn zakt, maar de gasprijs voor de lange termijn zakt niet mee.

De prijs van ‘daggas’ is weer terug op het niveau van eind maart toen Noorwegen met opzet de kraan dicht heeft gedraaid om de prijs opwaarts te beïnvloeden. Voor de lange termijnprijs is dat anders. Daar gaat de prijs – na de door de Noren veroorzaakte stijging – niet terug naar het oude niveau.

Een echte reden hiervoor is nog niet waar te nemen. Maar een mogelijke verklaring kan zijn dat de prijs van olie ook gestegen is en dat gas hier een voorbeeld aan neemt.

Verder is te zien dat de LNG-transporten naar Europa groot zijn en de vraag klein waardoor het vullen van de gasbergingen goed verloopt. Dat er veel LNG naar Europa komt, is te danken aan de slappe vraag vanuit Azië en het grote aanbod wereldwijd.

Lichte stijging CO2-emissierechten

De prijzen van de spotmarkt bevinden zich al enige tijd op een relatief laag niveau. Dat is onder invloed van de weer gedaalde daggasprijzen en door het opwekken van zon- en windenergie. Het aanbod is hierdoor ruim voldoende en de vraag is niet hoog in deze periode van het jaar.

De prijs voor de lange termijn is behoorlijk stabiel en zal dit wellicht blijven. Zo is te zien dat de prijs van kolen iets is gedaald en de prijs van CO2-emissierechten licht is gestegen. Dat zorgt voor balans.

De CO2-prijs is afgelopen maand 20% in prijs gestegen, maar wellicht komt hier nu een eind aan. Bedrijven hebben tot 30 april de tijd om de verschuldigde rechten in te leveren.

Hogere olieprijs

De koers van olie steeg gestaag de afgelopen periode. Dat werd deze week nog extra gestimuleerd door oplaaiend geweld in Libië, de sluiting van een oliepijpleiding van Rusland naar Duitsland en het besluit van het Witte Huis dat de Verenigde Staten vanaf 2 mei geen uitzonderingen meer accepteren op sancties tegen Iran.

Dit betekent dat landen die nu nog Iraanse olie kopen – zoals China, India en Japan – dat vanaf begin komende maand niet meer zouden mogen doen. De opwaartse druk op de prijs komt uiteindelijk voor een groot deel uit de hoek van productiebeperkende maatregelen van grote olieproducerende landen.

Deze landen overleggen in juni of ze verder gaan met het beperken van de productie maar de Amerikaanse president Trump tracht ook zijn invloed uit te oefenen op deze landen.

Zo liet Trump weten met oliekartel OPEC te hebben gebeld waarbij hij olieproducerende landen liet weten dat de prijzen omlaag moeten. Hierna is de prijs toch flink gedaald, met circa 4,5%.

Rogier Bekke en Sjors de Bruijn

Of registreer je om te kunnen reageren.