Home

Achtergrond

Trends energieprijzen onveranderd

De gasprijs ging even omhoog, maar toen weer omlaag, net als de prijzen voor kolen en elektriciteit. Olie blijft in de plus.

Aan het begin van de afgelopen week kon de gasprijs nog enigszins stijgen door de hogere olieprijs en de hoge kolenprijs. Naarmate het einde van de week naderde daalde de kolenprijs en hiermee ook weer de gasprijs. Uiteraard speelden hierbij ook de warme weersverwachtingen een rol en bijzonder goede aanvoer van gas. De gasopslagen blijken op het moment reeds vol te zitten. Dit komt uiteraard door de zeer milde winter, waardoor minder gas gebruikt is, maar ook door de aanvoer van veel LNG.

Lees verder onder de foto.

De prijs van steenkool en daarmee ook die van elektriciteit ging verleden week omlaag. - Foto: ANP
De prijs van steenkool en daarmee ook die van elektriciteit ging verleden week omlaag. - Foto: ANP

Elektriciteit op langere termijn iets goedkoper

De vraag naar kolen vanuit China was afgelopen week een stuk kleiner. Hierdoor kon de steenkoolprijs met een aantal dollar per ton zakken, waardoor op zijn beurt de elektriciteitsprijs voor de lange termijn iets kon dalen. Zoals altijd is de prijs van CO2-emmissierechten hierbij ook van invloed. Deze steeg aan het begin van vorige week wat, maar later in de week zakte deze toch nog iets. Er is meer vertrouwen in een soepelere brexit en het opwekken van elektriciteit met gas in plaats van kolen helpen ook mee aan de daling van de CO2-emissieprijs.

De kortetermijnstroomprijs had weer te maken met een goede opwek vanuit windkracht en kwam gedurende de hele vorige week niet boven een gemiddelde APX-dagprijs van € 45 per megawatt.

Olieprijs blijft stijgen

Afgelopen week liep de olieprijs weer iets op. De voorraden ruwe olie waren weliswaar gegroeid, maar de voorraden geraffineerde brandstoffen zijn daarentegen juist iets gekrompen, en ook nog eens meer dan verwacht. De flinke productie in de Verenigde Staten lijkt toch teniet gedaan te worden door de productiebeperkingen van de Opec en de lopende handelssancties tegen Iran en Venezuela.

De olieprijs is dit jaar meer dan 20% gestegen door de productieverminderingen van 1,2 miljoen vaten per dag door de Opec-landen en hun partners, in het bijzonder Rusland. Het wel of niet doorzetten van de beperking van de olieproductie door Opec-leden zou in april worden besloten. Bronnen meldden afgelopen week echter dat dit besluit zal worden uitgesteld tot de vergadering in juni. Opec heeft namelijk meer tijd nodig om het verloop van het ‘marktevenwicht’ te beoordelen.

Voor wat betreft de Iraanse handelssancties is een aantal landen, waaronder India, dat bij uitzondering wel olie mag importeren vanuit Iran. Deze landen dringen er nu bij de Verenigde Staten op aan deze uitzonderingspositie te verlengen, de ontheffing geldt op dit moment tot eind mei.

Rogier Bekke en Sjors de Bruijn

Of registreer je om te kunnen reageren.