Home

Achtergrond

Gasprijs onder grens 20 cent

Voor het eerst sinds mei 2018 kwam de kortetermijn-gasprijs weer onder de 20 cent.

Hoewel de olieprijs licht steeg, zijn de gasprijzen voor zowel de lange als de korte termijn licht gedaald. Voor de korte termijn kwam de gasprijs afgelopen weekeinde weer eens onder de 20 cent per kuub. Sinds mei 2018 is de dagprijs van gas niet onder die 20 eurocent-grens geweest. De langetermijnprijzen voor gas daalden ook, waarschijnlijk door het uitblijven van echt winterweer en de daarnaast voldoende aanwezig zijnde en meer dan voor de helft (ongeveer 65%) gevulde gasopslagen. Eveneens komen nog steeds genoeg LNG-schepen aan om hier aan bij te dragen.

Elektriciteit

Voor de langetermijnprijzen voor elektriciteit was de afgelopen week een week van dalende prijzen, doordat de steenkoolprijs redelijk stabiel tot licht dalend was. De huidige daling van de steenkoolprijs is gestart aan het begin van de februarimaand. Doordat in Europa op het moment voor de tijd van jaar relatief milde temperaturen de boventoon voeren, staat de steenkoolprijs niet onder druk.

CO2-emissieprijs

Daarnaast is de CO2-emissieprijs de afgelopen week ook lichtjes gedaald. Deze schommelt al ruim een maand rond de € 23 per ton. Zoals eerder aangegeven zal een deal- of een no-deal-Brexit zijn uitwerking hebben op de emissierechten, aangezien dit ook het verschil zal zijn tussen de vraag of het Verenigd Koninkrijk (voorlopig) binnen het systeem blijft of er per direct uit stapt. De kortetermijnprijzen voor stroom waren de afgelopen week nog behoorlijk hoog met gemiddelde APX-dagprijzen van ruim € 60 per megawatt. Ook voor de korte termijnprijs lijken de eerste dagen van februari een daling in te zetten met daggemiddelden van onder de € 50 per megawatt.

Olie

De maand februari wordt een belangrijke maand voor de koers van olie omdat per 1 maart de volgende ronde van tariefstijging door Amerika op Chinese import op de agenda staat. Er zal nog veel onderhandeld worden tussen beide landen richting deze deadline. De geruchten over een akkoord stemmen positief, waardoor de koers van olie alvast opwaartse druk heeft ondervonden. Ook de cijfers over de olieproductie van de OPEC landen en Rusland hebben opwaartse druk gegeven omdat de productie volgens afspraak afgenomen bleek te zijn.

Aan die opwaartse druk werkt mee dat de Amerikaanse olievoorraad kleiner blijkt te zijn dan analisten vooraf hadden verwacht. Dat komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van de Energie Informatie Administratie (EIA).

Onzekerheid en verdeeldheid

Ondanks alle opwaartse druk is de koers nog niet heel veel gestegen, wat de onzekerheid en verdeeldheid onder handelaren aan het daglicht brengt. Velen gaan er vooralsnog vanuit dat er een handelsakkoord gesloten zal worden, maar in het huidige politieke klimaat is niets vanzelfsprekend en is een verdergaande handelsoorlog zeker niet uit te sluiten. Bij het uitblijven van een akkoord is er weer meer ruimte voor een daling van de oliekoers.

Rogier Bekke en Sjors de Bruijn

Of registreer je om te kunnen reageren.