Home

Achtergrond

Boerenraad wil oplossingen op lange termijn

De onlangs opgerichte boerenraad wil op zoek naar oplossingen voor duurzame landbouw op de lange termijn. De nadruk ligt met de stikstofcrisis nu te veel op de korte termijn, terwijl er veel meer zaken op komst zijn.

Dat stelt Alex Datema vast. Datema is melkveehouder, voorzitter van Boerennatuur en mede-initiatiefnemer van de boerenraad. In dagblad Trouw wordt het initiatief neergezet als een ‘duurzaam alternatief van gematigde boeren’.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Voor Datema is de stikstofcrisis voor de landbouw ‘een van de vele problemen waar we tegenaan lopen’. “Denk aan de kwaliteit van het landschap, biodiversiteit, klimaatverandering en waterkwaliteit”, zegt Datema. “De discussie moet veel meer over het grote verhaal gaan. Hoe komen we naar een duurzame landbouw in 2030.”

We willen een podium zijn voor alle boeren die al bezig zijn of bezig willen met duurzame landbouw

Boerenraad wil podium voor alle boeren zijn

Twee andere initiatiefnemers zijn Geert van der Veer, onder meer betrokken is bij het project Herenboeren en Bregje Hamelynck van de federatie Agro-ecologische boeren die zelf tuinder is. Volgens Datema is het initiatief spontaan begonnen tijdens een bijeenkomst over de toekomst van de landbouw in Pakhuis de Zwijger medio december.

“Van de 15 mensen die toen het initiatief zijn begonnen, zijn er 13 boer”, aldus Datema. “Het moet wat ons betreft een initiatief worden waar zoveel mogelijk boeren zich bij gaan aansluiten. Maar het is zeker niet de bedoeling dat het een nieuwe organisatie met leden gaat worden. We willen vooral een podium zijn voor alle boeren die al bezig zijn of bezig willen met duurzame landbouw.”

Volgens Datema hebben zich inmiddels ruim 100 belangstellenden gemeld via het mailadres info@boerenraad.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.