Doorgaan naar artikel

Kunstmatige intelligentie inzetten voor gewasteelt

Robotisering van de voedselproductie heeft grote voordelen, bleek op een bijeenkomst in Wageningen. Robots zijn licht en maken personeel overbodig.

Mensen zonder kennis van zaken kunnen met behulp van kunstmatige intelligentie rendabeler komkommers produceren dan de meest ervaren telers. Dat bleek in een experiment dat Wageningen UR vorig jaar uitvoerde in een kassencomplex op het proefbedrijf in Bleiswijk. WUR-onderzoeker Isabella Righini haalde dit onderzoek aan op de Global Future Farming Summit in Wageningen. Daar bogen deskundigen zich over precisielandbouw en de robotisering van de voedselproductie.

Righini: “Het produceren van voedsel vergt veel van de teler. Hij moet zich bezighouden met de aanvoer van grondstoffen voor zijn gewassen, zoals mineralen. Hij moet de gewassen verzorgen. En hij moet zijn gewassen vermarkten. Dat is een complex geheel. In het project Autonomous Greenhouses testen we in hoeverre kunstmatige intelligentie (AI, artificial intelligence) telers kan helpen bij de teelt van de gewassen.”

Lees verder onder de foto.

De gerobotiseerde werktuigendrager van AgroIntelli. - Foto: Koos Groenewold

De gerobotiseerde werktuigendrager van AgroIntelli. – Foto: Koos Groenewold

In het komkommerexperiment teelden vijf verschillende teams komkommers op basis van AI. Zij namen het op tegen een team van ervaren telers, zei Righini. “Die vijf teams wisten weinig of niets van het telen van komkommers. Een AI-team wist een 17% hogere nettowinst te halen met de komkommers dan de telers. Het toont aan dat AI telers kan helpen om hun beslissingen te optimaliseren. We gaan dit experiment begin volgend jaar herhalen met de teelt van cherrytomaten.”

Innovaties nodig om groeiende wereldbevolking te voeden

Nieuwe technologie kan de gevolgen opvangen van de sterke vergrijzing van de boerenstand wereldwijd. Bovendien willen jonge mensen niet langdurig zwaar en eentonig werk doen, zoals gewassen met de hand oogsten of onkruid wieden in het veld. Righini: “Of we willen of niet, we hebben nieuwe technologieën nodig om de groeiende wereldbevolking te voeden.”

Het is een grote uitdaging om politici te overtuigen de regels aan te passen aan wat nu al mogelijk is met robots

Directeur Ernst van den Ende van de Plant Science Group van WUR vindt dat een technologische teelt heel duurzaam kan zijn. “In het Westland wordt in de kas 80 kilo tomaten per vierkante meter geteeld met een waterverbruik per kilo dat vier keer zo laag is als in Spanje, waar in de open lucht 4 kilo per vierkante meter wordt geoogst.”

Met slimme veldrobot fors besparen op herbicidengebruik

Directeur Öle Green van het Deense technologiebedrijf AgroIntelli liet op de bijeenkomst zien wat de veldrobot Robotti kan. De robot is in feite een werktuigendrager die aan weerszijden wordt aangedreven door vier wielen. Tussen beide zijden hangt een 3 meter brede zaaimachine, schoffeltuig of spuitmachine.

Lees verder onder de tweet.

Met de laatste kan de Robotti aardappelopslag in bieten bestrijden. De spuitdoppen staan zeer dicht bij elkaar. Een camera bepaalt of er een aardappelplant staat of een bietenplant, waarna de spuitdop een druppel herbicide op de aardappelplant spuit. Green: “De camera’s onderscheiden individuele bladeren. De bieten worden niet geraakt en het bespaart 65% aan herbiciden”, verzekerde Green. “We kunnen met deze toepassing 6 kilometer per uur rijden.”

Vernieuwingen als robots niet te vermijden in landbouw

Green noemde twee beperkingen in de toepassing van robots. “Het vertalen van de camerabeelden naar een toepassing, zoals bemesten of spuiten, vergt enorm veel rekenkracht van computers. Het andere knelpunt is de regelgeving. Een teler kan de robot gewoon zijn werk laten doen, maar de wetgeving eist dat robots, net als drones, onder voortdurend toezicht staan. Of ze moeten worden ingeperkt door een hek, zoals bij automatische gazonmaaiers. Het is een grote uitdaging om politici te overtuigen de regels aan te passen aan wat nu al mogelijk is met robots.”

Volgens Green zijn de robotisering van de voedselproductie en het toepassen van AI niet te vermijden. “Net zoals de overgang van het paard naar de trekker en van het handmelken naar het machinaal melken.”

Share this

Afbeelding
Jan Engwerda

redacteur akkerbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin