Home

Achtergrond

Teler en burger in contact via korte keten

De zogeheten korte keten toonde zich in Rotterdam. Tuinders zetten hun product via lokale initiatieven af bij de consument in de buurt. Wat meer werk voor wat meer marge. En nog niet zo heel veel omzet, maar wel extra voldoening.

Het was woensdag 16 oktober Wereldvoedseldag. Een feestelijke gelegenheid die wat ondersneeuwde bij het tweede landelijke boerenprotest in twee weken tijd, dat op diezelfde dag Den Haag en Bilthoven aandeed. Om dezelfde reden kreeg de hele Dutch Food Week wat minder aandacht dan gehoopt. Maar op het plein voor de Markthal in Rotterdam dromden op zondag 13 oktober Rotterdammers en dagjesmensen toch talrijk genoeg langs de standjes van de boeren en tuinders uit gemeenten rond de stad.

Lees verder onder de foto‘s

De agrarische gemeentes rond Rotterdam lieten zich zien op het World Food Festival in Rotterdam. - Foto: Ton van der Scheer
De agrarische gemeentes rond Rotterdam lieten zich zien op het World Food Festival in Rotterdam. - Foto: Ton van der Scheer

Want, zo luidde de insteek van het World Food Festival dat paste in de Hollandse Voedselweek, ‘in een straal van 30 kilometer rond Rotterdam vind je álles wat met verse en gezonde voeding te maken heeft’. Het Westland, Voorne-Putten, Hoeksche Waard, Flakkee en de B-Driehoek vormen samen de voorraadschuur voor de havenstad aan de Maas.

Local for local of de korte keten, dat zijn hier derhalve geen loze kreten. Natuurlijk is het zo dat de glastuinders in de omliggende polders in de eerste plaats voor de export produceren. Maar voor de stedeling die wil, blijkt zich hier een veelheid aan lokale initiatieven te verdringen.

Bekijk meer foto's van het World Food Festival

Inschrijven  voor de lokale spulletjes van Rechtstreex. - Foto: Ton van der Scheer
Inschrijven voor de lokale spulletjes van Rechtstreex. - Foto: Ton van der Scheer

Rechtstreex met afhaalpunten

Heel Rotterdams is het lokale inkoopinitiatief Rechtstreex. Bij deze webshop kan iedereen zowel boxen met groenten en/of fruit en receptpakketten bestellen als losse items uit het brede assortiment dat ook bestaat uit zuivel, brood en pasta, vlees en vis en verwerkte producten. In die laatste categorie zijn de soepen en sauzen van Food Fellows een opvallende nieuwigheid, waarin Harvest House sinds een jaartje buiten klasse I vallende tomaten en paprika’s toch tot waarde brengt.

Boeren en tuinders een gezicht geven

“De boeren en tuinders bij wie we de producten halen, krijgen voor onze klanten weer een gezicht”, zegt Pauline Schouwenburg van Rechtstreex. Appels zijn niet zomaar appels, maar komen bij teler Van Os in Papendrecht. Paprika’s en tomaten komen van Frank de Koning in Tinte. En allerlei bladgroenten van Tuinderij Peter Boer in Zwijndrecht. Die telers weten zich in deze korte keten verzekerd van een vaste marge van 56%, zo valt op de website te lezen.

Alle bestellingen – zo’n duizend per week – worden afgeleverd op een van de enkele tientallen wijkpunten. In Rotterdam zijn er dertig. Ook in Dordrecht, Gouda, Leidschendam en zo nog wat plaatsen in de zuidelijke Randstad zijn de bestellingen op te halen.

Biologisch aan huis

Voor wie dat afhalen ‘een dingetje’ is, is het concept van Bio Aan Huis misschien aantrekkelijker. Een paar stands verderop in dezelfde festivaltent legt Matthijs Tak van Hoeve Doelwijck het uit aan een duidelijk geïnteresseerde Rotterdamse consument. Zij is macrobiotisch opgevoed, vertelt ze. Zij en haar partner eten dan ook uitsluitend biologisch en daarnaast ook steeds meer zuiver plantaardig.

Tak legt uit dat de groenten en het fruit niet verder weg komen dan uit Zuid-Holland en inderdaad allemaal biologisch zijn. Een paar van de tuindersnamen kwamen net ook al voorbij bij Rechtstreex, zoals Peter Boer en Frank de Koning. Maar ook de groentetuin van hun eigen akkerbouwbedrijf levert het nodige op ter vulling van de pakketten. Los bestellen kan ook, maar dan met name de kruidenierswaren.

Het gratis aan huis bezorgen gebeurt op een vaste dag in de week, passend in de ronde van die dag. Wie niet thuis is op die dag zorgt voor een beschut plekje waar het pakket kan worden neergezet. Of de chauffeur krijgt een sleutel. Een kwestie van goed vertrouwen, wat voor de stedeling misschien even wennen is, maar ook wel weer charmant is aan zo’n plattelandsinitiatief.

Proefschuur op Voorne-Putten

Buiten de tent stuiten de bezoekers van het World Food Festival op de stand van de telers van Voorne-Putten, van wie een vijftigtal zich hebben verenigd in coöperatie De Proefschuur. “We zijn daar twee jaar geleden mee begonnen”, zegt spruitenteler Colinda Langendoen uit Simonshaven, die de voorbijgangers probeert te lokken met een bordje met snoeptomaatjes en plakjes komkommer en paprika.

De Proefschuur biedt vooral veel groenten, uit de kas en uit de vollegrond. Ook wel wat fruit, maar die teelt is op Voorne-Putten nu eenmaal wat minder vertegenwoordigd. En bijkopen bij handelsbedrijven is er niet bij. De Proefschuur levert echt uitsluitend lokaal geteelde vers product.

Verkooppunt in supermarkt

Voor de Rotterdamse consument wel even slikken: de negen verkooppunten van De Proefschuur bevinden zich net als de telers allemaal op Voorne-Putten zelf. Met uitzondering van Rozenburg, dat technisch gezien een eiland op zich is. Een voordeel voor de bewoners van Voorne-Putten: vijf van die negen verkooppunten zijn doodgewone supermarkten, waar je dus naast je lokale groenten en fruit ook meteen de rest van je boodschappen kunt doen.

Ik doe aan zeker nóg tien van dat soort initiatieven mee

Teler Frank de Koning

Een van de telers van De proefschuur is weer de al eerder genoemde Frank de Koning in Tinte. “Dat klopt en ik doe aan zeker nóg tien van dat soort initiatieven mee”, zegt de teler. “Dat is voor ons best een hoop werk, voor maar ongeveer 10% van mijn omzet. Maar ik ben allang blij dat er tegenwoordig steeds meer van ons product in eigen land en zelfs in eigen streek wordt afgezet. Toen ik 30 jaar geleden begon ging het bijna alleen maar de grens over.”

Lees ook: Dutch Food Week meer dan boer en tuinder

Of registreer je om te kunnen reageren.