Home

Achtergrond

Markt: Overzicht groentenprijzen week 42

Een vergelijking van weekprijzen over week 42 toont opnieuw negatieve uitschieters voor tomaten en paprika. Vollegrondprijzen ogen stabiel.

De tomaten- en paprika-afzet blijft zwak in week 42, afgaande op weekprijzen van Belgische veilingen. Dat is geen Belgisch probleem. Volgens cijfers van de Europese Commissie zijn de Nederlandse tomatenprijzen in oktober gemiddeld € 0,64 per kilo, wat 20% onder het vijfjarig gemiddelde ligt.

Bij rode paprika is de prijsvorming van € 0,43 (in België) ver onder het vijfjarig overzicht. Het dieptepunt lag tot dit jaar op € 0,57 per kilo in week 42.

Deze week lijkt beweging in de dagprijzen.

De komkommerafzet is in week 42 stabiel met prijzen van gemiddeld € 0,35 per stuk. Alleen 2017 leverde in week 42 een hogere afzetprijs op: € 0,41. Het beeld is al weken achter elkaar redelijk stabiel, waardoor de staart van het komkommerseizoen geen zorgen kent. Dat lijkt deze week overigens wel te verzwakken.

Bij de vollegrondsgroentenafzet zit de omschakeling naar import er voor sommige producten aan te komen. De prijsvorming op de Belgische afzetmarkt lijkt stabiel in vergelijking met de afgelopen vijf jaren. Uitzondering lijkt bloemkool dat teleurstellende prijzen noteerde (€ 0,35). Bij spruiten, witlof, ijsbergsla en prei is de vergelijking met voorgaande jaren goed te maken met gemiddelde uitkomsten.

Actuele dagprijzen spruiten.

Actuele dagprijzen broccoli.

Actuele dagprijzen witlof.

Actuele dagprijzen prei.

Actuele dagprijzen komkommer.

Actuele dagprijzen rode paprika.

Actuele dagprijzen losse tomaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.