Doorgaan naar artikel

Kou zet energieprijzen beperkt onder druk

De gasprijzen gaan met de komst van het winterweer omhoog, maar op beperkte schaal.

De komst van het koudere weer heeft ook zijn invloed op de prijs van het gas, zij het tot nu toe beperkt. Voor de korte termijn, het daggas, bleef de stijging het afgelopen weekeinde beperkt tot minder dan 1 cent. Voor wat betreft de prijzen op de lange termijn viel dezelfde tendens te zien, een lichte stijging van de prijs, maar ook beperkt tot minder dan een 1 cent per kuub.

De gasvoorraden zijn nog altijd goed gevuld en het LNG-transport gaat nog steeds richting West-Europa, aangezien de vraag naar LNG in Azië vooralsnog niet aantrekt.

Langetermijnprijs elektriciteit omhoog

Aan de daling van de elektriciteitsprijs in de eerste weken van het jaar kwam afgelopen week een einde. De langetermijnprijs van elektriciteit ging omhoog op hetzelfde moment dat de lagere temperaturen hun intrede deden. Door de koude steeg de vraag en dus de prijs van steenkool. Door een ongeluk begin vorige week in een Chinese kolenmijn, worden de veiligheidseisen opgeschroefd. Dit heeft waarschijnlijk tot gevolg dat de huidige importbeperking op kolen in China wordt versoepeld. Dit alles leidt tot een stijging van de steenkoolprijs. De CO2-emissierechtenprijs was de afgelopen week weinig in beweging. Ook de afwijzing van de brexit-deal had geen invloed, maar het uitblijven van een deal betekent op zich wel meer onzekerheid wat betreft de stabiliteit van de CO2-prijzen.

Kortetermijnprijs elektriciteit ongewijzigd

Aangezien de koude pas eind vorige week intrad, had deze nog geen invloed op de korte termijnprijs van elektriciteit. Daarnaast was sprake van voldoende wind, waardoor de gemiddelde APX-prijs relatief laag was en pas vanaf afgelopen vrijdag boven de € 60 per megawatt kwam.

Olieprijs loopt op

Oliehandelaren kunnen bijna niet wachten op goede nieuwsberichten over de handelsbetrekkingen tussen Amerika en China. Dit is onder andere de reden dat de olieprijs al iets begint op te lopen; een handelsakkoord kan de economie verder op gang helpen waardoor de vraag naar olie wellicht zal stijgen. Ook het feit dat Saoedi-Arabië aangegeven heeft de productie verder te willen verlagen, geeft opwaartse druk op de koers van olie.

Saoedi-Arabië komt afspraken na

Saoedi-Arabië heeft sinds de jaarwisseling minder olie opgepompt, dit wordt gezien als het naleven van de afspraken met andere producenten om tot een productiebeperking te komen en zo de prijs te laten oplopen. Er wordt door de markt weinig rekening gehouden met de structurele jaarlijkse exportdip als gevolg van de extra vraag naar olie in eigen land.

In Amerika is het aantal boorplatforms afgelopen week gedaald met 25 stuks, de reden is naar alle waarschijnlijkheid de lage marktprijs, waardoor er te weinig rendement wordt behaald.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin