hoogspanningsmasten-windmolens-kassen-web32-DIJ199274-4

Alles over energie

Terug naar dossier
Home

Achtergrond

Kou weg, gas- en stroomprijs weer omlaag

Hogere energieprijzen door de kou waren van korte duur. Dat geldt niet voor de zorg om Venezuela en de olieprijs.

De lichte stijging van de gasprijs aan het begin van vorige week was van net zo korte duur als de ijspret. Aan het eind van de week daalde de prijs voor de lange termijn alweer, onder invloed van de stijgende temperatuur en de gelijk blijvende tot licht afzwakkende olieprijs. Ook voor wat betreft de korte termijn was de kou aan het eind van de week duidelijk uit de lucht, de dagprijs daalde met bijna 2 cent per kuub ten opzichte van de prijs aan het begin van vorige week.

Afnemende vraag in China

De afnemende vraag naar aardgas in de loop van de huidige winter heeft China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) gedwongen om een lading vloeibaar aardgas te verkopen op stand-by offshore in Zuid-Korea. Dat is het tegenovergestelde van wat China heeft ervaren tijdens het winterseizoen 2017/2018, toen de vraag piekte doordat de overheid gebruikers van woningen en verwarming opdracht gaf om over te schakelen van kolen naar aardgas.

Elektriciteit lange termijn blijft gelijk

Afgelopen week is er weinig veranderd aan de lange termijnprijzen in vergelijk met de week daarvoor. Aan het begin van vorige week stegen de lange termijnprijzen iets, maar aan het einde van de week gingen deze ook weer iets omlaag. De grondstoffen hadden wat dat betreft weinig invloed op de prijzen. De kolenprijs bleef nagenoeg gelijk. De prijs van CO2 steeg wel licht, waarschijnlijk door meer activiteit en dus meer uitstoot bij de elektriciteitscentrales wegens de koude periode, maar dit had weinig invloed.

Duurdere dagstroom door kou en weinig wind

De korte termijnprijzen daarentegen waren hoog de afgelopen week met een hoogste gemiddelde dagprijs van ruim € 85 per megawatt op donderdag. Duidelijk was dat het winterse weer, lage temperaturen en praktisch geen wind hun invloed hadden op de gemiddelde dagprijs. Ook de korte termijnprijzen normaliseerden aan het einde van vorige week en vooral in het weekend met een gemiddelde dagprijs van onder de € 45 per megawatt op zondag.

Zorg om olievoorraden Venezuela

De koers van olie is globaal gezien ongewijzigd afgelopen week. Wel is er een prijsbepalende factor welke op dit moment wat meer aandacht krijgt dan voorgaande weken. Het gaat hierbij om de kwestie Venezuela, het land met ’s werelds grootste zware ruwe olievoorraden. Het gaat met name om de politieke instabiliteit welke ontstaan is door het slechte economische klimaat dat veroorzaakt zou worden door de huidige machthebbers in het land.

Zo lang president Maduro van Venezuela omstreden blijft is de onrust in dit land met grote olievoorraden een factor die de olieprijs opdrijft. - Foto: ANP
Zo lang president Maduro van Venezuela omstreden blijft is de onrust in dit land met grote olievoorraden een factor die de olieprijs opdrijft. - Foto: ANP

Verleden week heeft een kandidaat uit de oppositie zichzelf tot president uitgeroepen omdat de huidige kopstukken de verkiezingen in hun eigen voordeel zouden manipuleren. De nieuwe president wordt door Amerika en Europa erkend, maar de andere president, Maduro, krijgt de steun van China, Rusland, Turkije en nog een aantal landen welke stuk voor stuk tegen Amerika zouden zijn. Hiermee is er duidelijk een tweedeling aan de gang waardoor de stabiliteit volledig uit het zicht is geraakt door economische en politieke voor- en tegenstanders. Het gevolg hiervan is dat de toch al sterk teruggelopen Venezolaanse olieproductie nog verder kan slinken waardoor de prijs op kan lopen.

Rogier Bekke en Sjoerd de Bruijn

Of registreer je om te kunnen reageren.