Doorgaan naar artikel

Word jij Agrarisch Ondernemer 2019?

Nederland pronkt internationaal graag met zijn ‘paradepaardje’ land- en tuinbouw. Terecht, onze boeren en tuinders zijn op alle fronten in de voorhoede te vinden. In dat licht verschilt een melkveehouder niet van een glastuinder, en een varkenshouder niet van een akkerbouwer. Deze eigenschappen beoordeelt de jury bij de verkiezing Agrarisch Ondernemer van het Jaar.

Boerderij en Groenten & Fruit gaan weer op zoek naar de Agrarisch Ondernemer van het jaar. Het eerste waar aan gedacht wordt als het om goed ondernemerschap gaat, is de continuïteit waarborgen in het bedrijf. Daarvoor zijn goede afspraken over inkoop en verkoop noodzakelijk en moeten er zwarte cijfers geschreven worden. Maar dat is niet alles, er is meer nodig om als agrarisch ondernemer het beste uit jezelf en uit je onderneming te halen.

We gaan ook dit jaar, samen met de partners ABN Amro, ForFarmers, NVM en Hardeman, opnieuw op zoek naar de beste agrarisch ondernemer. Begin 2019 wordt voor de 24ste keer aan de bekroonde agrarisch ondernemer de prijs uitgereikt.


Eigenschappen goed ondernemerschap

Om aan de top mee te draaien, moet een agrarisch ondernemer over meerdere competenties beschikken. Natuurlijk heeft niet iedere ondernemer alleen maar sterke kanten, maar een pluspunt is ook om dat te onderkennen en maatregelen te nemen zodat die – ontbrekende – kennis of vaardigheid wel beschikbaar is binnen de onderneming.

Er zijn vele boeken volgeschreven over wat de eigenschappen van een goede ondernemer zouden moeten zijn. Een aantal trefwoorden komt steeds weer naar voren:

►Financiën

Voor iedere ondernemer is het belangrijk de financiën op orde te hebben en alle details te kennen. Voorop staat dat geld een middel is binnen een onderneming en geen doel. De boekhouding is een soort scorebord dat de prestaties weergeeft.

►Geestdrift en overtuigingskracht

Om mensen om je heen te overtuigen en mee te krijgen als ondernemer zijn bevlogenheid, bezieling en inzet belangrijke eigenschappen. Een agrarisch ondernemer moet overtuigend zijn op zo’n manier dat hij of zij niet alleen het team om hem of haar heen, maar ook de afnemers meekrijgt.

►Visie en strategische richting

Ondernemers hebben een langetermijndoel nodig. Dat moet min of meer tijdloos zijn en de formulering moet niet afhankelijk zijn van een financiële onderbouwing. Dat laatste zou de visie te veel van tevoren beïnvloeden. Essentieel is dat doel, visie en strategische richting gedeeld worden met iedereen binnen het bedrijf zodat allen hetzelfde nastreven.

►Innoverend

Niet alleen met hard werken binnen het bedrijf kan een ondernemer zijn bedrijf opstuwen in de vaart der volkeren. Daarvoor is het ook nodig wat meer op afstand te gaan staan; dat geeft overzicht en maakt het mogelijk de juiste sturing en beslissingen te nemen over innovaties die het bedrijf in de voorhoede houden. Volgens deskundigen is een vuistregel dat ongeveer 15% van de omzet uit enige vorm van vernieuwingen zou moeten komen.

►Integer en invloedrijk

Alleen ondernemers die als integer worden ervaren door hun medewerkers en afnemers, hebben invloed. Integriteit en invloed zijn onlosmakelijk verbonden, volgens deskundigen. Beide aspecten vormen de basis voor een florerende onderneming.

►Maatschappelijk verantwoord ondernemen

In de huidige tijd is maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds meer een must om doelen te bereiken. Voor voormalig CEO van opleidingscentrum De Baak, Arko van Brakel, is het een absolute voorwaarde. “Ik denk dat elk businessplan dat geen rekening houdt met op een verantwoorde wijze ondernemen, gedoemd is te mislukken.”

Ondernemen is meer dan alleen op de kosten letten

Plezier in het vak

Bovenstaande ondernemerseigenschappen blijken bij de juryleden de afgelopen jaren steeds meer een rol te spelen. De jury kijkt verder dan alleen de continuïteit, financiën en productievolume van een agrarisch ondernemer. Bovenal heeft de agrarisch ondernemer plezier in zijn vak. Kortom, ondernemen is meer dan alleen op de kosten letten en zo veel mogelijk produceren.

Procedure van de verkiezing

Aangemelde kandidaten worden na een voorselectie beoordeeld door de jury. De jury selecteert vervolgens 10 bedrijven. Bij deze kandidaten wordt een bedrijfsvideo gemaakt. Uiteindelijk kiest de jury 5 bedrijven – de genomineerden – waaraan een bedrijfsbezoek wordt gebracht. Hieruit wordt de Agrarisch Ondernemer 2019 gekozen. De prijs wordt uitgereikt op donderdag 28 maart 2019, op een locatie in Midden-Nederland. De Agrarisch Ondernemer van het Jaar ontvangt als blijk van waardering een geldbedrag van € 12.500.

Op de website www.agrarischondernemer.nl kunnen boeren en tuinders zich opgeven voor de verkiezing van Agrarisch Ondernemer 2019. Maar ook anderen kunnen een geschikte kandidaat voordragen.

Lees verder onder de afbeelding.

Meld je aan voor de verkiezing

In maart volgend jaar staan opnieuw 5 topondernemers in de finaleronde. Zij dingen naar de titel Agrarisch Ondernemer 2019. Jij kunt daartussen staan! De inschrijving voor de prestigieuze prijs is open. Je kunt ook een familielid, buurman, collega of relatie aanmelden.
Juryvoorzitter Marc Calon noemt ondernemerschap, passie, continuïteit en duurzaamheid als zwaarwegende criteria voor de titel. Na een voorselectie beoordeelt een deskundige jury de inzendingen. Uiteindelijk halen vijf bedrijven de finaleronde. De jury brengt aan deze genomineerden een bedrijfsbezoek. De Ondernemer van het Jaar ontvangt € 12.500. Het publiek brengt ook zijn stem uit op zijn favoriete genomineerde. De ondernemer met de meeste stemmen ontvangt de publieksprijs, een bedrag van € 2.500.
Inschrijven op www.agrarischondernemer.nl of mail naar: agrarischondernemer@proagrica.com.

 

‘Goede ondernemer vertelt zijn verhaal’

De blik op de toekomst en bewustzijn van de omgeving, dat maakt een goede ondernemer, vindt Peter van der Avoird. En hij kan het weten, vorig jaar werd hij door zowel de jury als het publiek bekroond tot Agrarisch Ondernemer 2018.

Wat betekent het om agrarisch ondernemer te zijn?

“De titel Agrarisch Ondernemer van het Jaar is een eer. Elke dag voel ik me iets meer ondernemer, je leert steeds weer wat bij. De ontwikkelingen in de agrarische sector gaan razendsnel. Je moet erbij zijn om een toekomstvisie voor je bedrijf te hebben. Vroeger waren het gezinsbedrijven en kon een teler zijn volle passie in het werk kwijt, nu is een agrarisch bedrijf veel breder. Dat brengt uitdagingen met zich mee, waar veel boeren creatief voor moeten zijn.”

Lees verder onder de foto.

Peter van der Avoird, winnaar Agrarisch Ondernemer 2018.

Is innovatie een vereiste?

“Wel als je mee wilt blijven doen de komende 10 à 15 jaar. De blik op de toekomst om verder te willen is heel belangrijk.”

Wat zijn de eisen voor een goede ondernemer?

“Iemand die weet wat z’n eigen krachten en zwaktes zijn en de verantwoordelijkheid op zich neemt. We maken allemaal mooie producten, maar het is belangrijk dat we dat laten zien. En vooral hoe en waarom. Een goede boer én ondernemer die kan verwoorden aan de maatschappij waarom keuzes worden gemaakt. Iemand die zich bewust is van zijn rol in de omgeving en zijn eigen verhaal vertelt.

Wat voor ondernemers moeten zich kandidaat stellen?

“De minister heeft een visie gepresenteerd, volgens mij zijn er al veel boeren die aan dat verhaal voldoen, al jaren. Ik ken ondernemers die zich bezighouden met de verantwoording naar de maatschappij toe. Persoonlijk denk ik dat boeren goed zijn in reageren op negatief nieuws, maar soms moeten we ook gewoon dat negeren en inzetten op een positief imago. Dat is in het algemene belang van de gehele agrarische sector.


Lees verder onder de film, gemaakt tijdens de prijsuitreiking winnaar agrarisch ondernemer van het jaar 2018: Peter van der Avoird.


Juryrapport: ‘Bedrijfsresultaat is teamresultaat’

In het juryrapport wordt Van der Avoird omschreven als de machinekamer van de fruitteelt. Volgens de jury is Van der Avoird Trayplant in Bavel ‘een prachtige loot aan Uitgangsmateriaal NL’.

De drijvende kracht achter het bedrijf, Peter van der Avoird heeft in 15 jaar tijd een bloeiend bedrijf in kweekmateriaal voor framboos en aardbei opgezet. Hij behoort tot de marktleiders in Europa, oordeelt de jury.

Peter van der Avoird ontwikkelde in de loop van de jaren een eigen techniek om frambozen en aardbeien via trayplanten te vermeerderen. Dit betekende een enorme efficiencyslag voor zijn bedrijf. Daarnaast heeft hij licenties voor vermeerdering van toonaangevende rassen verworven. De jury constateert dat Peter van der Avoird dé ondernemer bij Van der Avoird Trayplant is. Maar ook dat Peter wel zijn mensen op allerlei mogelijke manieren nadrukkelijk betrekt bij de ontwikkelingen binnen het bedrijf. Daarnaast betrekt hij ze ook bij de ontwikkelingen van het bedrijf in de markt. In zijn bedrijfsopzet vormen gemotiveerde mensen de pijler van het bedrijf. Het bedrijfsresultaat is een teamresultaat. Ook in de omgeving hecht hij aan een license to produce.

Volgens het juryrapport is Van der Avoird Trayplant met zijn werkwijze innovatief, en een voorloper op het terrein van bedrijfsvoering. Een groot compliment is de opmerking in het rapport dat ‘de financiële kengetallen klinken als een klok’. Door een mislukt Spaans avontuur heeft Van der Avoird zijn lessen geleerd. Hij ziet nog volop kansen voor de toekomst, maar stapt daar pas in als zijn team er klaar voor is, aldus de jury.

De deskundige jury

Een goede agrarisch ondernemer is altijd bezig de continuïteit van zijn bedrijf te waarborgen, door de afzet goed te regelen en de financiën op orde te hebben. De jury houdt uiteraard rekening met de omstandigheden van de ondernemer. Dit jaar bestaat de jury uit:

  • Marc Calon, algemeen voorzitter LTO Nederland, juryvoorzitter;
  • Alexander van der Lely, CEO Lely Holding;
  • Rens Buchwaldt, lid raad van bestuur Wageningen UR;
  • Nicolette Klijn, zelfstandig consultant innovatie, verduurzaming en circulaire economie;
  • Thijs Cuijpers, directeur LTO Nederland;
  • Marc Jansen, directeur Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL);
  • Koos Dekker, docent bedrijfskunde aan de HAS Hogeschool Den Bosch;
  • Peter van der Avoird, winnaar Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2018.

 

Medeauteur: Lydia van Rooijen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin