Home

Achtergrond

Markt: diepvriesgroente duurder, vers goedkoper

Winkelprijzen voor verse groente lagen in augustus op een iets lager niveau. Bij diepvriesgroente liep de prijs wel op door droogte.

De hogere groenteprijzen die door kenners op 30% wordt geschat, wordt mogelijk pas in september zichtbaar in inflatiecijfers. In augustus bleef het effect in de winkels nog uit bij de versafdeling. Het gaat om prijsvergelijkingen uit augustus met de maand juli. Ook ten opzichte van augustus 2017 is de prijs iets lager.

Effecten heffen elkaar op

Augustus had voor verse groente uit de kas twee gezichten. Voor losse tomaten begon augustus op een absoluut minimum met weggeefprijzen, maar na half augustus wijzigden de marktomstandigheden en tegen eind van de maand klommen prijzen naar een hoger niveau om in september te pieken. De komkommerprijzen hadden hun piek eind augustus, ook bij paprika kwam het prijsherstel later. De verschillende effecten in vollegrondsgroente en kasgroente lijkt elkaar op te heffen op winkelprijsniveau.

Bekijk de prijsgrafiek voor komkommer

Forse prijscorrectie diepvries

Uit de CBS-cijfers blijkt wel een prijsstijging voor diepvriesgroente. De stijging van meer dan 4% is een forse correctie ten opzichte van 2017 augustus. Ten opzichte van juli 2018 is de stijging bijna 3%. Voor prijsbewegingen in houdbare producten is dat een forse stijging. De effecten van droogte zullen dit najaar bij diepvriesgroente nog wel sterker voelbaar worden nu verwerkers tekorten hebben aangekondigd.

Fruitprijs stijgt door

Bij fruit is het effect van de droogte en warmte niet goed zichtbaar. Ten opzichte van juli is de prijs stabiel. Wel is de winkelprijs bijna 4% hoger dan vorig jaar in augustus.

Of registreer je om te kunnen reageren.