Doorgaan naar artikel

Juli-weer breekt records: droogst en zonnigst

Nooit eerder was juli zo droog als dit jaar. Landelijk viel in juli gemiddeld slechts 11 millimeter regen. Het oude record van juli 1921 stond op 16 millimeter.

Met 331 verwachte zonuren is juli 2018 de zonnigste julimaand sinds 1904. Afhankelijk van de zonuren van de laatste julidag kan juli ook de meest zonnige maand ooit worden. Dat was tot nu toe mei 1989, toen de zon 329,2 uur scheen.

Juli 2006 was warmer

De gemiddelde temperatuur in De Bilt was in juli 20,7 graden, terwijl 17,9 graden normaal is. In 2006 was het met 22,3 graden nog warmer. Op alle dagen in juli werd het warmer dan 20 graden, waarmee juli officieel 31 warme dagen telt. 21 dagen gaan als zomerse dagen de boeken in, waarbij het kwik boven de 25 graden kwam. Normaal telt juli 9 zomerse dagen. Dit jaar telt juli 4 tropische dagen, waarbij het warmer werd dan 30 graden in De Bilt.

Op 26 juli was de warmste dag, toen het in De Bilt 35,7 graden werd. Daarmee werd het warmterecord geëvenaard. In het Limburgse Arcen en het Zeeuws-Vlaamse Westdorpe werden op 26 en 27 juli de hoogste temperaturen gemeten. 26 juli werd het in Arcen 38.2 graden, op 27 juli werd het in beide plaatsen 38,2 graden. Bovendien werd het in de nacht tussen de twee dagen de warmste nacht ooit, waarbij het kwik niet onder de 23,6 graden kwam in De Bilt. In Deelen, tussen Ede en Arnhem, werd het die nacht niet kouder dan 24,4 graden, een nieuw nationaal record.

Neerslagtekort in 2018 groter dan in recordjaar 1976

Door de combinatie van zon, hoge temperaturen en weinig neerslag is het neerslagtekort met gemiddeld 275 millimeter droger dan het vorige recordjaar 1976. In delen van het land is het neerslagtekort groter dan 300 mm geworden. In Groningen, Drenthe en Zuid-Holland is het het minst droog.

De huidige droogte geeft een idee van de gemiddelde droogte die we in de toekomst kunnen verwachten

Volgens KNMI geeft de huidige droogte een idee van de gemiddelde droogte die we in de toekomst kunnen verwachten. Door de klimaatverandering neemt de kans op hittegolven en extreme droogte toe.

Bosbranden in Griekenland en Zweden

Het zomerse weer is niet alleen in Nederland extreem. Door de droogte zijn in Griekenland grote bosbranden ontstaan, maar ook in Zweden zijn zelfs ten noorden van de poolcirkel bosbranden ontstaan. Het land telde vorige week al ruim 80 brandhaarden. In het poolgebied komen natuurbranden steeds vaker voor. Door droogte woedde in Engeland in de omgeving van Manchester een veen- en heidebrand die pas na drie weken kon worden geblust. Het vuur legde 900 hectare in de as.

Buiten Europa is het ook in Noord-Amerika, Canada en in delen van Azië sprake van uitzonderlijk weer. Japan werd geteisterd door hevige regenval, een hittegolf met temperaturen van ruim boven de 35 graden én een tropische storm, waardoor veel mensen geëvacueerd werden en delen van het land overstroomden. Ook in het westen van de Verenigde Staten ontstonden bosbranden door extreme droogte. Op het zuidelijk halfrond is het in Zuid-Afrika ook droger dan normaal. In het huidige regenseizoen is slechts een derde van de regen gevallen die normaal valt.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin