Home

Achtergrond

Ad Klaassen stopt lange coöperatieve loopbaan

Ad Klaassen nam woensdag 23 mei tijdens de ALV van het GroentenenFruit Huis afscheid als secretaris van DPA. Een van de laatste veilingdirecteuren uit het pre-Greenery tijdperk zwaait af.

Met het afscheid van Ad Klaassen als secretaris van de Dutch Produce Association zwaait de sector een oudgediende uit die zijn sporen in de veilingwereld ruim verdiend heeft. Klaassen was 1 van de veilingdirecteuren die in 1996 met de monsterfusie van 9 veilingen tot The Greenery zich moest voegen in een nieuwe, veel grotere organisatie.

Voor Klaassen gold dat zeker, aangezien ‘zijn’ Veiling Veldhoven een van de kleinere veilingen was. Hij was daar overigens wel al gewend om samen te werken met andere coöperatieve veilingen. Voorafgaand aan de fusie tot The Greenery lonkte Veldhoven met veiling ZON in Grubbenvorst en werd de groenteafzet uitbesteed aan de Bredase veiling RBT.

Groot in champignons

Klaassens finest hour als veilingdirecteur was de vorming van Champignon Bemiddelingsbureau Holland. Van dit samenwerkingsverband van de grote coöperatieve afzetorganisaties voor paddenstoelen werd Klaassen president-commissaris.

Directeur Coöperatiezaken Greenery

Vervolgens kwam hij binnen The Greenery iets op afstand te staan van de afzet en de commercie. Klaassen werd er directeur Coöperatiezaken. Die coöperatie bestond bij de start van The Greenery nog uit een ongelofelijk aantal van meer dan 10.000 leden-telers. Een aantal dat echter snel terugliep. Niet alleen doordat het aantal tuinbouwbedrijven sowieso jaar op jaar met 5% afneemt. Maar ook doordat met de vorming van nieuwe telersverenigingen veel bedrijven The Greenery de rug toekeerden.

Ad Klaassen, na een lange loopbaan in de coöperatieve groente- en fruitwereld met pensioen. - Foto: G&F
Ad Klaassen, na een lange loopbaan in de coöperatieve groente- en fruitwereld met pensioen. - Foto: G&F

Nieuwe koepel voor coöperaties nodig

Dat leidde tot de vorming van de Dutch Produce Organisation (DPA). Doordat de koepel van groenteveilingen CBT was meegefuseerd in The Greenery, ontbrak het aan een overleg tussen de overgebleven oude en ook de nieuwe afzetcoöperaties. Dat werd DPA, waar Klaassen als secretaris door The Greenery werd gedetacheerd.

Het lobbywerk in Brussel heeft Klaassens jaren bij DPA gekleurd. Maar ook de vorming van het GroentenenFruit Huis, waarin DPA namens de telers en Frugi Venta namens de handel nu de krachten bundelen heeft voor een nieuwe invalshoek op dat werk gezorgd. Suzan van Kuppeveld volgt Ad Klaasen als DPA-secretaris op.

Of registreer je om te kunnen reageren.