Doorgaan naar artikel

15 ton tomaat en 35 ton vis van aquaponics-boerderij

De gebouwen van een voormalige slachterij in Brussel doen nu dienst als ‘aquaponics’-boerderij: een combinatie van vis- en groenteteelt.

Op het dak van de Foodmet in Anderlecht is maandag 23 april Slachthuis Boerderij officieel voorgesteld. Het is de grootste aquaponics-boerderij van Europa. De boerderij combineert hydrocultuur met aquacultuur en creëert zo een kringloop waarbij water, CO2 en uitwerpselen van de vissen opgevangen en hergebruikt worden.

Binnen enkele weken zijn de producten van de Slachthuis Boerderij te koop. De oogst gaat naar lokale supermarkten en gespecialiseerde winkels en restaurants in de buurt. Zo blijven ze binnen de korte keten en wordt vervoer uitgespaard.
Artikel gaat verder onder de Facebook-video’s en de foto‘s

Schakel tussen consument en productie

Slachthuis Boerderij is een project van de Brusselse start-up BIGH (Building Integrated Greenhouses), die zich specialiseert in aquaponics-stadsboerderijen. Samen met economische en sociale partners spelen de ondernemers van BIGH een actieve rol in het streven naar een duurzaam voedselmodel. Stadslandbouw is voor hen een schakel tussen stedelijke consumenten en rurale productie, tussen experts en producenten en andere spelers in de voedingssector.

  • De Slachterij Boerderij in de Brusselse wijk Anderlecht. - Foto: BIGH/Melvinkobe.com

    De Slachterij Boerderij in de Brusselse wijk Anderlecht. – Foto: BIGH/Melvinkobe.com

  • De Slachterij Boerderij ligt op het dak van voedselhal Foodmet op de plek waar vroeger het abattoir van Anderlecht was.

    De Slachterij Boerderij ligt op het dak van voedselhal Foodmet op de plek waar vroeger het abattoir van Anderlecht was.

  • Aquaponics is het combineren van gewassen en vis.

    Aquaponics is het combineren van gewassen en vis.

  • Tomaten in de kas. - Foto: BIGH

    Tomaten in de kas. – Foto: BIGH

15 ton tomaten en 35 ton gestreepte zeebaars per jaar

Op het dak van de Foodmet vonden ze een ideale locatie van 4.000 vierkante meter om hun stadsboerderij neer te zetten. De helft van die oppervlakte gaat naar de groenteteelt in openlucht en de overige 2.000 vierkante meter wordt ingenomen door kassen en de viskwekerij. Jaarlijks hoopt het BIGH 35 ton aan gestreepte zeebaars en 15 ton aan tomaten te produceren, met daarbovenop nog wekelijks 2.700 potjes biologische kruiden.

Kringloop de grote troef

Samen met het weglaten van antibiotica voor de viskweek, is kringloop dé grote troef van de aquaponics-stadsboerderij. In een aquaponicssysteem wordt het kweken van planten op water gecombineerd met het kweken van waterdieren. Vis en plantenkweek zijn gelinkt door een biologische filter die het water van de vissen continu zuivert.

De afvalstoffen van de vissen worden omgezet in natuurlijke meststoffen voor de planten en het water van de vissen wordt gebruikt om de planten te irrigeren. Aangezien de boerderij zich op het dak van de Foodmet bevindt, wordt de restwarmte van het gebouw en de CO2 die vrijkomt uit het verwarmingssysteem hergebruikt om de kassen op te warmen.

Auteur: Marieke Van Hooreweghe (


Vilt.be


)

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Vilt

Vlaams infocentrum land-en tuinbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin