Home

Achtergrond

Teelt onder water voor stabiel klimaat

Het lijkt sciencefiction uit de koker van de makers van Oscar-winnaar The Shape of Water, maar in Italië wordt het écht uitgeprobeerd: teelt onder water.

Sla op water kennen we. Maar sla ónder water telen, ook dat wordt serieus onderzocht. De Belgische krant De Morgen zet het onderzoek dat de Italiaanse vader en zoon Sergio en Luca Gamberini al sinds 2012 doen, in het zonnetje: Nemo's Garden. In waterdichte glazen kassen 10 meter diep op de zeebodem groeien sla, rode kool, bonen, basilicum en aardbeien.
Tekst gaat verder onder foto‘s


  • Nemo's Garden is een Italiaans onderzoeksproject naar de werking van onderwaterteelt. - foto: ANP

    Nemo's Garden is een Italiaans onderzoeksproject naar de werking van onderwaterteelt. - foto: ANP

  • Het principe van de onderwaterkas: van onderen te benaderen met bovenin een luchtbel. - Beeld: Nemo's Garden

    Het principe van de onderwaterkas: van onderen te benaderen met bovenin een luchtbel. - Beeld: Nemo's Garden

Extreem klimaat

De onderwaterteelt is met name interessant voor streken waar het klimaat te extreem is (of wordt) voor het op traditionele wijze telen van groente en fruit. Het zeewater zorgt voor een stabiele temperatuur en laat het zonlicht door, zodat de gewassen ook voldoende licht hebben. De volledig gesloten kassen maken het mogelijk alle ziektes en plagen buiten de deur te houden.

Nogal bewerkelijk

Het grote struikelblok van de onderwaterteelt is natuurlijk de toegankelijkheid van de gewassen. Duikers verzorgen de in totaal 1.500 plantjes. Dat is nogal bewerkelijk. Ook moet continu zuurstof de onderwaterkassen in gepompt worden.

Deze bezwaren zouden natuurlijk kunnen worden omzeild door de onderwaterkassen via een personeelstunnel toegankelijk te maken. Kassen niet naast, maar onder het waterbassin.

Bekijk in deze video hoe de teelt tot stand kwam:

Of registreer je om te kunnen reageren.