Home

Achtergrond

Keten zet beste beentje voor voor minister Schouten

Albert Heijn, Bakker Barendrecht en teler Edwin Uijen tonen hoe efficiënt een keten kan zijn. Dat wist minister Carola Schouten al, want ze heeft zo haar bronnen.

Vorige week kondigde Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, aan dat ze echt werk wil maken van het terugdringen van de voedselverspilling in de keten tot en met de consument. Deze week bond ze daar alsnog een werkbezoek aan vast bij Bakker Barendrecht. De keten was er. Van groenteteler Edwin Uijen via handelsbedrijf Bakker Barendrecht en supermarkt Albert Heijn tot en met consument Carola Schouten.

“Ik koop graag wat er in het seizoen is. Verder heb ik een vast lijstje met fruit, bananen, appels, peren en een goed gevarieerde groente. En ik ben ook wel gevoelig voor de buitenbeentjes.”

Zoon op de agf-afdeling

Familie Schouten is elke dag uitstekend geïnformeerd over de aanbiedingen, want zo onthulde de minister: zoon Thomas werkt namelijk als medewerker agf bij Albert Heijn. Desalniettemin bekende de minister ook dat ze het nog niet zo makkelijk vindt om dag in dag uit de aanbevolen 250 gram groente en twee stuks fruit binnen te krijgen.

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, bekijkt de verpakkingshal van Bakker Barendrecht. - Foto: ANP
Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, bekijkt de verpakkingshal van Bakker Barendrecht. - Foto: ANP

Ze bevindt zich in goed gezelschap, stelde Saïd Belhassan, vice president merchandising & sourcing van Albert Heijn, de minister gerust: “Gemiddeld haalt de klant in Nederland precies de helft. Dat betekent dus een enorm groeipotentieel. Dat proberen we te benutten met de trend van snacking. We breiden ons assortiment snoeptomaten, -komkommers en -paprika’s uit. Ook willen we het de klant met onze verspakketten makkelijk maken om zó een volledige maaltijd mee te nemen en thuis te bereiden.”

Dit is waar de minister zo verlekkerd naar kijkt: het inpakken van de verse lasagnapakketten voor Albert Heijn. - Foto: Ton van der Scheer
Dit is waar de minister zo verlekkerd naar kijkt: het inpakken van de verse lasagnapakketten voor Albert Heijn. - Foto: Ton van der Scheer

Belhassan en directeur Irénke Meekma van AH-versleverancier Bakker Barendrecht kregen alle ruimte om hun uiterst efficiënte ketenaanpak te laten zien en toe te lichten. Of daarmee dit het beste bedrijf is om te bezoeken in het kader van meer inzicht in voedselverspilling. Naast de al genoemde Buitenbeentjes (groente en fruit ‘met een vlekje’, maar nog uitstekend te eten en onder die naam voor een zacht prijsje te koop bij Albert Heijn), kwamen ook de voedselbanken langs en restaurant Instock.

Teler krijgt alle kassa-informatie

Vooral relevant is het voorkomen van verspilling in een gesloten keten als die van Albert Heijn. Daar kon vollegrondsgroenteteler Edwin Uijen uit het Brabantse Herpen een boekje over open doen. Belhassan had namens Albert Heijn sourcing al vermeld dat alle scankassa-informatie wordt gedeeld met Bakker Barendrecht en met de telers. Dat kon Uijen bevestigen.

“We krijgen elke dag een update van wat er van ons product door de kassa is gegaan. En daar kunnen we dan op schakelen. Als we zien aankomen dat er meer spinazie is, dan is daar ook contact over en kan er een actie worden ingepland. Negen van de tien keer gebeurt dat ook. Nu hebben we door de vorst en de wind minder en komt het later. Daarmee wordt ook rekening gehouden. Het is echt niet zo dat je heel star aan alle specificaties van je contract wordt gehouden.”

Samenwerken met Natuur & Milieu

Diezelfde flexibiliteit waardeert Uijen ook in de manier waarop nu Albert Heijn, de telers en Stichting Natuur & Milieu kijken naar de verdere verduurzaming van de teelt. “We kijken naar de doelen en naar wat er kan en niet kan. Niet zoals PlanetProof met een bonus-malussysteem dat je maluspunten voor het gebruik van een middel waar eigenlijk alternatieven voor zijn, kunt goedmaken met bonuspunten op een heel ander vlak. Dat kan dus beter.”

Of registreer je om te kunnen reageren.