Doorgaan naar artikel

Nieuw schema PlanetProof werkbaarder

Het nieuwe certificatieschema voor PlanetProof spaart kosten voor telers en is op punten beter werkbaar met veel wijzigingen in de middelenlijsten.

Donderdag publiceerde Stichting Milieukeur (SMK) het nieuwe certificatieschema ‘PlanetProof Plantaardige producten’ waarover vooral dit najaar veel overleg heeft plaatsgevonden. De herziening van het huidige schema moet de werkbaarheid verbeteren. Daarom is ervoor gekozen om de lijst met niet-toegestane middelen dit jaar niet uit te breiden. “Hier zal na volgend jaar wel weer aandacht aan besteed worden”, laat SMK weten. Greenpeace laat weten het nieuwe teeltschema te ondersteunen, ondanks een aantal versoepelingen.

Analysekosten omslaan

In het nieuwe certificaat zijn kostenvoordelen opgenomen, bijvoorbeeld voor analyses op residu van bestrijdingsmiddelen. De huidige analysekosten voor alle bedrijven kunnen oplopen tot 5 monsters van € 175. Dat wordt een steekproefsgewijze monstername bij 25% van de bedrijven, waarvan de kosten worden verrekend over alle deelnemende bedrijven via een toeslag.

GroentenFruit Huis

Met name het GroentenFruit Huis heeft zich actief opgesteld in de aanpassing van het huidige certificatieschema, blijkt uit de antwoorden en vragen uit de hoorzitting van november. Ook Glastuinbouw Nederland (voorheen LTO Glaskracht Nederland) was daarbij betrokken. Glastuinbouw Nederland laat weten dat de discussies op het laatst best spannend zijn geweest. Inhoudelijk toelichten kon Glastuinbouw Nederland het nieuwe schema nog niet.

Er was kritiek van Greenpeace en onderzoeksbureau CLM dat te veel versoepelingen zijn toegepast, bijvoorbeeld op het toestaan van chemische behandeling van zaad. Herman van Bekkum van Greenpeace zegt dat een aantal voorstellen voor versoepeling van tafel is verdwenen. Greenpeace is vooral blij met de uitbreiding van de lijst met middelen waarvoor maluspunten wordt gegeven.

Niet alle biologische middelen

Een voorstel om alle middelen die in de biologische teelt zijn toegestaan ook in de lijst groene middelen op te nemen bij PlanetProof haalde het niet. “Stoffen van natuurlijke oorsprong kunnen ook een hoog risico hebben doordat ze erg giftig zijn of een breed werkingsspectrum hebben waardoor ze slecht te combineren zijn met biologische bestrijding. In dat geval passen ze niet op de lijst groene middelen, de laag risicostoffen”, schrijft Stichting Milieukeur.

Bonuspunten

LTO vroeg voor het gebruik van elk middel van de PlanetProoflijst groene middelen een bonuspunt toe te kennen aan telers. Anders wordt de haalbaarheid van het schema lastig. Het College van Deskundigen van Stichting Milieukeur heeft dat niet overgenomen, maar wel meer ruimte geboden aan telers om op andere thema’s met bonuspunten te compenseren voor de maluspunten bij gebruik van specifieke middelen. Bij PlanetProof wordt de risicostoffenlijst van CLM als basis gebruikt voor de lijsten van middelen en daarbij horende maluspunten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin