Home

Achtergrond

Kou verdwijnt weer, energieprijzen omlaag

De kou zet niet door en dat laat de energieprijzen, op een piek voor korte termijn stroom na, dalen.

Het bijstellen van de weersverwachting naar temperaturen boven het jaargemiddelde speelde vorige week al een rol bij de daling van de lange en de korte termijnprijzen gas de afgelopen week. Daarnaast wordt de daling ook bepaald door de volle gasopslagen, goede gasaanvoer, veel binnenkomend LNG en de dalende olieprijs.

Gas uit Iran blijft komen

De Iraanse gasvelden in Zuid Pars zijn de grootste gasvelden ter wereld die ruim 51.000 miljard kuub gas herbergen. Het Franse Total werkte aan de ontginning van dit veld, maar heeft zich teruggetrokken nadat de Amerikanen uit het Iran-akkoord stapten, om zo geen sancties te riskeren. China trekt zich vooralsnog weinig aan van de nieuw opgelegde sancties die de VS tegen Iran in november aankondigden en heeft met de China National Petroleum Corporation (CNPC) de plaats van de Fransen overgenomen.

Elektriciteit en steenkool

De lange termijnprijzen voor stroom daalden mee met de warmere weersverwachting voor december. Ook door een dalende steenkoolprijs kon de lange termijnprijs enigszins zakken. De steenkoolprijs kan op het moment dalen omdat er in Europa op dit moment grote voorraden zijn door het nog altijd aanhoudende transportprobleem.

De waterstand in de rivieren is nog altijd laag en vormt een belemmering voor het verschepen van de voorraden. Eveneens is de vraag naar kolen vanuit China op het moment laag. De lagere steenkoolprijs zorgt op haar beurt wel weer voor een iets hogere CO2-prijs, maar die stijging is nog niet zo hoog om de kleine daling in de elektriciteitsprijs op de lange termijn ongedaan te maken.

Weinig windstroom

Voor wat betreft de korte termijnprijzen ging het de afgelopen week precies de andere kant op. Er was nauwelijks wind en het kleine koude-dipje zorgden voor zeer hoge APX-prijzen met een piek van € 175 per megawattuur op donderdagavond.

Medeveroorzaker van deze hoge APX-prijzen was het feit dat er afgelopen week sprake was van uitval van de Hemwegcentrale en er zijn nog meerdere centrales die stilliggen: de Rotterdam 1, Eemshaven A en de Amercentrale. Daarnaast heeft de uitval van de Belgische kernreactoren ook zijn uitwerking op de Nederlandse korte termijnprijs. De Belgische tekorten worden aangevuld door stroom uit Frankrijk en Nederland.

Olie 30% omlaag in een maand

Volgens analisten is een tsunami van Amerikaanse olie er de oorzaak van dat de markt in 30 dagen 30% is gedaald. In grote lijnen is dit wellicht juist in combinatie met een politiek spel onder aanvoering van de Amerikanen. De markt wordt momenteel feitelijk door drie landen bepaald. Deze landen, Rusland, Saoedie Arabië en Amerika, zijn bij elkaar goed voor meer dan 40% van de globale productie. De overige OPEC landen hebben een marktaandeel wat kleiner is dan 30% en is verdeeld over meerdere landen.

Overleg OPEC-leden en Rusland

Op 6 december is er overleg tussen de OPEC-leden en Rusland om te bespreken of ze de productie verder gaan verlagen. De beslissing over het verlagen is een lastige omdat ze hiermee Amerika in de kaart spelen als grootste olieproducent die zijn marktaandeel verder vergroeien kan. Analisten verwachten dat de beslissing over de olieproductie voornamelijk van politieke aard zal zijn en daarom al eerder tijdens de G20 ontmoeting in Argentinië besloten zal worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.