Doorgaan naar artikel

Financiële onrust na brexit-deal

Het voorlopige brexit-akkoord dat deze week bekend werd, heeft de financiële markten nog verre van gerust gesteld.

Het koste premier Theresa May veel moeite om haar regering als geheel in te laten stemmen met de brexit-deal. Een dag later zorgde het opstappen van meerdere leden van haar regering gelijk weer voor grote onrust. Het Britse pond kreeg een flinke knauw van bijna 2%. De wisselkoers van de euro ten opzichte van de pond steeg in korte tijd van € 0,871 naar € 0,885 per 1 GBP. Op de Londense beurs gingen vooral bankaandelen in de verkoop met koersverliezen tot 9%.

Naast de zorgen over de afloop van de brexit-onderhandelingen kijken economen ook met enige zorg naar de renteontwikkelingen in de VS. Econoom Han de Jong van ABN Amro noemde deze week de rentestijgingen in de VS een groot risico voor de economische groei. “Veel economieën draaien op een lage rente”, zei De Jong tijdens een bijeenkomst over de landbouwvisie van de bank in het Amsterdamse hoofdkantoor. Renteverhogingen in de VS hebben gevolgen voor andere economieën. ABN Amro houdt vast aan haar visie dat de rente in de VS minder sterk verhoogd wordt dan de Federal Reserve tot nu toe zelf heeft aangegeven.

Andere analisten wijzen op wijzigingen in de samenstelling van de Amerikaanse Federal Reserve. Vanaf 1 januari verschuift een deel van het stemrecht naar bestuurders van regionale centrale banken die neigen naar een zo hoog mogelijke rente. In hoeverre dat invloed gaat krijgen op het beleid, moet nog blijken.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin