Home

Achtergrond

Veel kosten gemaakt om droogteschade te beperken

Het frustreert aardappelteler Iwan van Bommel in Deurne (N.-Br.) dat hij duidelijk droogteschade heeft in zijn aardappelen en toch niet in aanmerking komt voor een uitkering door de brede weersverzekering. Hij was grofweg een ton kwijt voor beregening.

Iwan van Bommel liep 2 jaar geleden grote schade op in zijn aardappelen door hagel en veel neerslag. Op een groot deel van de percelen oogstte hij amper 20 ton per hectare. Dat was dus een enorme schadepost. Zoveel schade kon het bedrijf niet nog een keer dragen. Daarom sloot de ondernemer voor teeltjaar 2017 – en dit jaar weer – een brede weersverzekering af bij verzekeringsmaatschappij Vereinigte Hagel.
Lees verder onder de foto.

Veel kosten gemaakt om droogteschade te beperken

Hoe hoog is de premie?

“Voor dit jaar is de premie voor onze aardappelen vastgesteld op € 170 per hectare. Dit jaar hebben we 30 van onze 150 hectare aardappelen verzekerd. Het hele areaal hebben we niet verzekerd. Dat komt omdat we een groot deel van de aardappelen in deelbouw telen. Om de percelen te kunnen verzekeren heeft de verzekeringsmaatschappij ook veel gegevens van de grondeigenaar nodig. Deze zien op tegen het gedoe en zijn niet altijd bereid om alle gevraagde bedrijfsinformatie te delen. Een eenvoudiger systeem, waarin de gebruiker zelf de percelen aan kan melden zonder de grondeigenaar ermee lastig te vallen, zou beter zijn.”

Ze gaan voor Fontane in dit gebied uit van een gemiddelde opbrengst van 60 ton per hectare. Daar gaat 30% eigen risico van af

Hoe zit het dit jaar met de schade?

“Dit jaar is het niet het teveel aan water maar een tekort aan water. Volgens de verzekeringsvoorwaarden kan de brede weersverzekering schade uitkeren bij een neerslagtekort van 250 millimeter in de periode van 1 april tot 1 september. Half augustus was dit tekort al bereikt. Daarom de taxateur van Vereinigte Hagel gevraagd om de schade op te komen nemen. Hij kwam tot de conclusie dat de schade niet groot genoeg is om voor een uitkering in aanmerking te komen. Ze gaan voor Fontane in dit gebied uit van een gemiddelde opbrengst van 60 ton per hectare. Daar gaat 30% eigen risico van af. Dus pas bij een opbrengst onder de 42 ton per hectare krijgen we schadevergoeding. Die opbrengst gaan we nog wel halen.”

Als we minder hadden beregend waren we wellicht wel voor schadevergoeding in aanmerking gekomen

Wat is het probleem?

“We hebben erg veel kosten moeten maken om de aardappelen bij deze extreme hitte en droogte in leven te houden. Daar krijgen we geen vergoeding voor, maar als we minder moeite gedaan hadden, hadden we minder kosten hoeven maken en waren we wellicht wel voor een schadevergoeding in aanmerking gekomen. Daarom ga ik nu twijfelen aan het nut van de brede weersverzekering.”

Hoeveel extra kosten heeft u gemaakt?

“We hebben zeker 5 keer vaker beregend dan in een gemiddeld jaar. Een beregeningsbeurt kost aan variabele kosten € 150 per hectare. Met 130 hectare beregende aardappelen en een nieuwe bron van € 3.500 kom ik zo aan € 100.000 extra kosten. Het zou mooi zijn wanneer we een deel daarvan via de verzekering vergoed krijgen. Ik heb al een mail naar Vereinigte Hagel gestuurd met de vraag of ze ons niet tegemoet kunnen komen. Als antwoord kreeg ik dat dat niet mogelijk is, omdat de uitkering vanwege Europese subsidies aan Europese regels gebonden is.”

Lees ook: Brede weersverzekering hapert bij droogte

Of registreer je om te kunnen reageren.