Glas

Achtergrond

Courgetteprijs explodeert na retailacties

De dagprijs van groene courgette (14 stuks per 4,5 kilo) is woensdag 20 september tot boven € 1 per stuk gestegen. Een krap aanbod en de grote vraag verklaart deze plotselinge en forse stijging.

De dagprijzen van groene courgettes zijn in de afgelopen tien dagen explosief gestegen. Tot halverwege de eerste week van september lag de indicatieve klokprijs op de Belgische veilingen (BelOrta en REO) en ZON Fruits & Vegetables lager dan 20 cent per stuk (14 st-sortering). Begin vorige week lag het niveau al boven 40 cent per stuk.

Gisteren steeg de klokprijs in België tot ruim boven € 1 per stuk, ongeacht of de courgettes afkomstig waren van buiten of uit de kas. ZON noteerde 86 cent per stuk en The Greenery 70 cent voor de buitencourgettes. In België is er nauwelijks verschil tussen kas- en buitencourgettes, sinds de prijzen stijgen.

Gele courgette was al duurder

De indicatieve klokprijs van gele courgettes (14 st) bij ZON en The Greenery lag vandaag ook boven € 1 per stuk. De prijsstijging bij dit kasproduct is minder explosief verlopen als bij de groene courgettes. “De gele courgettes doen het de hele tweede teelt al goed”, zegt teler Bert Doelman in de Lier. Hij verkoopt zijn courgettes grotendeels zelf, maar de administratie loopt via ZON.

De oorzaak van de snelle stijging is een combinatie van factoren. In heel West-Europa is de productie door het koele, herfstachtige weer ver teruggevallen. Vorige week werd zelfs een kouderecord voor een dag in september geregistreerd. “Door het donkere weer zie je veel meer afgestoten vruchtbeginsels. Het gewas moet nu echt herstellen”, ziet Doelman.

Consumptie toegenomen

Tegelijk neemt de consumptie toe bij koeler weer, omdat courgette veelal wordt gezien als wintergroente, zegt verkoper Rik Decadt van veiling REO in Roeselare. “Vooral voor de Duitse markt zien we heel veel vraag.” Hij vermoedt dat daar door het slechte weer ook een deel van de teelt is mislukt. Bovendien is de vraag sterk gestegen door acties bij grote retailers.

Vorige week bood AH drie courgettes aan voor 99 cent. Andere retailers volgden met prijsverlagingen. Net als Jumbo in Nederland geeft Colruyt In België een ‘laagste-prijs-garantie’. “Het was de verkeerde actie op het verkeerde moment. De acties van de retailers hebben de aanzet gegeven tot deze enorme prijsstijging. De grote vraag uit Duitsland deed de rest”, denkt Decadt.

Acties verkeerd getimed

Mogelijk dat de actieplanners van de supermarkten 2016 nog in gedachte hadden. Toen was het aanbod van courgette bijzonder hoog en de prijzen laag, door de zomerse septembermaand. Nu kosten de acties handelaren en retailers veel geld. Nog steeds ligt de retailprijs onder de dagprijs. Deze week ligt de groene courgette bij de meeste Nederlandse supermarkten (AH, Coop, Dirk) voor 59 cent of 55 cent (Jumbo) in het schap. De gele courgette wordt voor 98 cent verkocht.

Tekort houdt nog even aan

De verwachting is dat de prijzen in de komende twee weken nog wel hoog zullen blijven. “Ik zie niet waar de courgettes vandaan moeten komen om aan de grote vraag te voldoen”, zegt Decadt. Wel ziet hij dat veel telers rond Roeselare, die normaal aan de diepvriesindustrie leveren, nu aanvoeren op de veiling, vanwege de hoge prijzen. “We hadden op woensdag een aanvoer van 500.000 stuks bij REO. Dat is voor september heel veel.”

Spanje huiverig voor virus

Op de groothandelsmarkten van Hamburg en München zijn twee weken geleden al Spaanse courgettes gesignaleerd. Ze waren kwalitatief een stuk beter dan de Duitse, schrijft BLE in zijn weekrapport over week 37. Maar de aanvoer uit Spanje is nog niet massaal.

Uit de weekrapportage van de regioregering van Andalusië blijkt dat begin september (week 36) nog volop courgettes ter plaatse werden gezaaid of geplant. De planten worden afgedekt met lage plastic tunnels als bescherming tegen wittevlieg die het ‘New Delhi’-virus overbrengt. Door de hoge virusdruk zijn telers beducht om vroeg te starten met de teelt. Pas vanaf begin oktober komt de Spaanse aanvoer massaal op gang, is de verwachting uit de markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.