Home

Achtergrond

Van Dam vertrekt met onopgelost GMO-dossier

Op de laatste dag van Martijn van Dam als staatssecretaris van Economische Zaken is het GMO-probleem nog weer groter geworden. Telersvereniging Nautilus ziet voor 2018 af van GMO.

Nautilus ziet ervan af een ‘felle strijd’ te voeren met uitvoerder RVO.nl over het meerjarig programma voor de Europese subsidie.

De drie andere telersverenigingen die voor dit jaar ook onvoldoende vertrouwen hadden in GMO zeggen nog geen besluit te hebben genomen over een nieuwe aanvraag voor 2018. Zij hebben daarvoor nog een maand.

Vol programma

De vereniging voor biologische telers Nautilus in Emmeloord wil de strijd voorlopig niet meer aangaan met RVO ‘omdat het te veel afleidt van de ontwikkelingen in de biologische landbouw’, zegt Nautilus-directeur Hein Wolff. “GMO zou ons heel goed passen, we hebben een vol plan. Dat betekent dat we als enige vereniging volledig gebruik zouden kunnen maken van de subsidie.”

Pauzejaar

Wolff noemt de regelgeving en controle op dit moment onwerkbaar. “Ons meerjarenplan voor 2017-2020 was afgekeurd en we zijn vol aan de slag gegaan om het aan te passen, maar we komen er niet doorheen. We willen nu ontwikkelingen afwachten op het ministerie en bij RVO en zien wat voor wind daar gaat waaien met een nieuw kabinet. Daarmee kiezen we voor een pauzejaar.”

Telersverenigingen houden kaarten voor de borst

De andere telersverenigingen met een pauzejaar (Van Nature, Veiling Zaltbommel en The Greenery) houden de kaarten voor de borst. Een besluit zou nog niet gevallen zijn, mede door de vakantie, maar achter de schermen wordt toch ook met een hard hoofd gekeken naar ontwikkelingen. Het zijn voorlopig signalen uit de wandelgangen.

Een belangrijk bezwaar tegen GMO is volgens Wolff het risico op terugvordering en de onzekerheid die het telers biedt. “Controles zijn heel streng. Je moet bij wijze van spreken elke punaise verantwoorden. Dat is onwerkbaar.” Het afzien van GMO zet telers op een achterstand. Meer kosten moeten nu uit heffingen betaald worden.

Erfenis Van Dam

Boerderij deed een rondgang binnen LTO-afdelingen over de erfenis die Van Dam achterlaat. Hij wordt geprezen als een bewindspersoon die snel ingewikkelde dossiers eigen maakt, maar niet met een boerenhart opereert. Op gebied van het verbod van patenten voor eigenschappen in planten krijgt Van Dam lof van LTO-afdelingen. Wel zou hij onvoldoende gezag hebben getoond en doortastendheid op dossiers.

Of registreer je om te kunnen reageren.