Doorgaan naar artikel

Minister Braks bleef altijd ‘onze Gerrit’

Als iemand in de Nederlandse politiek de titel self made man mocht dragen, was het de woensdag overleden Gerrit Braks. Al zou hij die term zelf niet in de mond hebben genomen.

In 2008, vlak voor zijn 75ste verjaardag, verscheen over hem een boek van landbouwjournalist Hans Siemes, dat de titel meekreeg: Braks, carrière met een diploma handmelken.

Braks’ CV omvatte wel meer dan het diploma handmelken. De latere landbouwminister doorliep vlak na de Tweede Wereldoorlog nog het pad van de lagere landbouwschool, de landbouwwinterschool, de mulo, het staatsexamen HBS, tot aan de studie akker- en weidebouw aan de Landbouwhogeschool van Wageningen. Sinds zijn afstuderen (1965) mocht hij zich ingenieur noemen.

In zijn werkzame loopbaan hinkte hij heen en weer tussen de landbouw (NCB) en het landbouwministerie (landbouwvoorlichting, ambtenaar in Brussel), om in 1977 in de Tweede Kamer te komen. In maart 1980 volgde de overstap naar het ministerschap.

Met applaus de zaal verlaten

Als minister had hij het vermogen om moeilijke boodschappen aan de boeren te brengen, om vervolgens toch met een applaus de zaal te verlaten. Braks praatte zijn achterban niet naar de mond, aan de andere kant gaf hij de boeren het gevoel dat hij er voor ze stond.

Theo Meijer kwam in 1995 op voorspraak van Gerrit Braks, voor het CDA in de Tweede Kamer kwam. Voor Meijer was Braks een mentor, leermeester en vriend. “Als Kamerlid, toen ik voorzitter van de enquêtecommissie was en later als voorzitter van het productschap, heb ik veel met hem gepraat.” Het was Braks die mede de doorslag gaf voor Meijer om productschapsvoorzitter te worden.

‘Braks heeft zijn hele leven lang geen elleboog nodig gehad en hij was altijd eerlijk’

Het doet Meijer pijn dat in de eerste berichten over Braks’ overlijden zijn aftreden in de visfraudeaffaire wordt vermeld. Dat was een kras op de ziel van de oud-minister, erkent Meijer. “Maar hij heeft zoveel meer betekend dan dat. Braks heeft zijn hele leven lang geen elleboog nodig gehad en hij was altijd eerlijk. Hij was puur, puur, puur. En voor de boeren is hij altijd ‘onze Gerrit’ gebleven.”

CDA-leider Sybrand Buma noemde Braks woensdag ‘een vooraanstaand CDA-politicus die op verschillende terreinen een enorme bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse politiek’.

CDA-voorzitter Ruth Peetoom roemde de oud-minister als ‘een politicus met een rechte rug en een groot hart, iemand die stond voor zijn zaak’.

De woordvoerder van staatssecretaris Martijn van Dam: “Tijdens zijn ministerschap was Braks onder meer nauw betrokken bij belangrijke hervormingen van het Europese landbouw- en visserijbeleid, de invoering van de melkquotering en de aanpak van de mestproblematiek. Oud-minister Braks is van grote betekenis geweest voor de Nederlandse agrarische sector”.

Gerrit Braks tijdens een protestbijeenkomst van boeren in 1988. - Foto: ANP

Gerrit Braks tijdens een protestbijeenkomst van boeren in 1988. – Foto: ANP

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin