Doorgaan naar artikel

‘Spaanse groenteproductie 30% lager’

Het Zuid-Europese aanbod van groenten is 40% lager dan normaal, vanwege het koude weer. Dat schrijft Spaanse brancheorganisatie Fepex. Spanje doet het, met een aanvoerreductie van 30%, wat beter.

Het slechte weer had de grootste gevolgen voor de vollegrondsgroenten in Zuidoost-Spanje. in oktober en november was het er veel te droog, in december en begin januari liepen de velden in Murcia onder water en vanaf half januari viel er sneeuw en vroor het zelfs. Nieuwe plantingen liepen vertraging op vanwege onbegaanbare velden en de kou. Volgens Fepex (Spaanse federatie van exporterende producentenorganisaties van groente, fruit, bloemen en planten) zal het tot zeker half april duren voor het aanbod van vollegrondsgroenten is genormaliseerd.

Betrouwbare leverancier?

In vergelijking met Italië en Griekenland is de productie in Spanje minder ver teruggevallen. Fepex beweert dat hieruit blijkt dat Spanje de ‘meest betrouwbare Europese leverancier’ van groenten is. Daar valt echter heel wat op af te dingen. Een aantal schappen van met name bladgroenten in Europese supermarkten blijft leeg, mede doordat er uit Spanje geen product komt.

De aangevoerde volumes van vruchtgroenten uit Almería en Granada zijn ook veel lager dan normaal. In week 3 lag de minimumtemperatuur tussen 3 en 8 graden, schrijft de regering van Andalusië in zijn weekbericht. Door lage temperaturen en weinig daglicht loopt de afrijping grote vertraging op waardoor het toch al krappe aanbod nog verder afnam. Dit leidt in Spanje tot ongekend hoge veilingprijzen bij komkommer, aubergine en courgette. Ook bij tomaat en paprika (rood en geel) blijven het aanbod erg krap en de prijzen hoog. Door de zwakke zetting zullen de gevolgen nog zeker tot eind maart merkbaar zijn.

Grens bereikt

Inmiddels staan de leveranciers onder grote druk om zich aan de afgesproken volumes te houden. Vaak worden die volumes niet gehaald en moet over de prijs worden heronderhandeld. Op de Spaanse veilingen zijn de prijzen nog steeds extreem hoog, al tekent zich wat beweging naar beneden af. Maandag lag de komkommerprijs nog steeds boven €1 per kilo en aubergine zelfs nog op bijna €3,50 per kilo. Courgette daalde sterk in prijs (naar €1,94 per kilo) maar het is de vraag of dit door toename van de aanvoer komt of doordat klanten het product laten staan vanwege de hoge prijs.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin