Home

Achtergrond laatste update:26 sep 2016

Topdrukte voor asbestsaneerders

Noord-Brabant werd 3 maanden geleden geteisterd door noodweer. Dat zorgde niet alleen voor veel gewasschade, maar vernielde ook daken en zonnepanelen op schuren en stallen.

De schadeafwikkeling van de wateroverlast is een heet hangijzer. Veel boeren en tuinders liggen in de clinch met hun verzekeringsmaatschappij. Andere verzekeraars keren wel uit. Asbestsaneerders in de regio beleven drukke tijden.

Het pluimveevermeerderingsbedrijf van Jeroen en Twan Engelen in Someren (Noord-Brabant) is zwaar getroffen door het noodweer. Op de bedrijfslocaties van de verzekerde broers moeten alle staldaken én zonnepanelen worden vervangen.</p>
<p><em>Foto: Bert Jansen</em>
Het pluimveevermeerderingsbedrijf van Jeroen en Twan Engelen in Someren (Noord-Brabant) is zwaar getroffen door het noodweer. Op de bedrijfslocaties van de verzekerde broers moeten alle staldaken én zonnepanelen worden vervangen.

Foto: Bert Jansen

In de land- en tuinbouw kost het saneren van asbest ruwweg €6 tot €14 per vierkante meter, afhankelijk van de bedrijfsgrootte en de staat van de gebouwen. Ook de aanwezigheid van isolatiemateriaal kan voor meerkosten zorgen.

Het saneren van asbest kost een agrarisch ondernemer €6 tot €14 per vierkante meter. De prijs hangt af van de bedrijfsgrootte en de staat van de gebouwen.</p>
<p><em>Foto: Anne van der Woude</em>
Het saneren van asbest kost een agrarisch ondernemer €6 tot €14 per vierkante meter. De prijs hangt af van de bedrijfsgrootte en de staat van de gebouwen.

Foto: Anne van der Woude

Subsidie aanvragen voor asbest eraf, zonnepanelen erop

Boeren en tuinders kunnen subsidie aanvragen voor asbestverwijdering. Die rijkssubsidie bedraagt €4,50 per vierkante meter, met een maximum van €25.000 per adres. Wanneer de agrariër kiest voor zonnepanelen kun hij, afhankelijk per provincie, nog eens €4,50 per vierkante meter subsidie aanvragen. In Flevoland, Groningen, Brabant, Zeeland, Limburg, Overijssel, Noord-Holland en Drenthe kan deze subsidie niet meer worden aangevraagd.

Subsidieaanvraag wel snel indienen

De provincie Friesland heeft de regeling deze zomer verlengd. In Friesland kunnen nu behalve agrariërs ook andere eigenaren van gebouwen met asbestdaken profiteren van de subsidie. In Zuid-Holland kan nog subsidie worden aangevraagd, maar die aanvraag moet uiterlijk 30 september binnen zijn. In Gelderland kunnen nog aanvragen worden ingediend tot en met 31 oktober 2016. In Utrecht is het eveneens nog mogelijk tot die datum aanvragen in te dienen, maar de provincie adviseert om niet te wachten en de subsidie snel aan te vragen. Het budget is bijna op. “Het gaat heel hard”, aldus een woordvoerder van Provincie Utrecht.

Energie-investeringsaftrek kent voorwaarden

Kiest een bedrijf na asbestsanering voor een nieuw geïsoleerd dak, waarbij de RC-waarde met minimaal 2,0 toeneemt ten opzichte van het oude dak, dan komt het bedrijf in aanmerking voor Energie-investeringsaftrek. “Weet wat je koopt. De kwaliteit van golfplaten en sandwichpanelen loopt sterk uiteen. Dat geldt ook voor de prijzen ervan. Let ook op de afgegeven garantie", zegt Joan van den Heuvel, projectleider Bouw bij DLV Advies.

Blijf achter de gele linten. Boeren moeten de regie bij asbestsanering even uit handen geven.</p>
<p><em>Foto: Anne van der Woude</em>
Blijf achter de gele linten. Boeren moeten de regie bij asbestsanering even uit handen geven.

Foto: Anne van der Woude

10 aandachtspunten bij asbestsanering

  • Ga niet zelf aan de slag. Asbestsanering ligt onder een vergrootglas. Boetes zijn torenhoog.
  • Laat geen asbest rondslingeren op uw bedrijf.
  • Asbest dat niet in het inventarisatierapport is opgenomen, mag niet worden gesaneerd.
  • Een goede planning voorkomt dat u (te) lang zonder dak zit.
  • Let op de kosten en check de kwaliteit van nieuw-geleverde materialen.
  • Wees op de hoogte van subsidieregelingen en investeringsaftrekmogelijkheden.
  • Loop verzekeringen na. In sommige gevallen wordt een (klein) deel van de sanering vergoed.
  • Lever het te saneren gebouw bezemschoon of zelfs badkamerschoon op. Zo voorkomt u onnodig oponthoud en bespaart u kosten.
  • Communiceer goed; maak duidelijke afspraken met de saneerder. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.
  • Houd u aan het opgestelde protocol en blijf achter de gele linten. U moet de regie even uit handen geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.